/ Община Несебър

Несебър подписа договор за изграждане на анаеробна инсталация за разделно събрани биоразградими битови отпадъци. Проектът, който е подготвян в продължение на две години, се определя като иновация в оползотворяването на отпадъците.

Алексиев пред „Дарик“: Имаме проект за яслата в Ахелой, догодина пускаме поръчка за строител

Съоръжението ще е с капацитет за рециклиране 30 652 тона годишно. Общият размер на инвестицията е над 37,4 млн. лв. Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“ осигурява безвъзмездна финансова помощ в размер на 29,4млн. лв. Срокът за осъществяване на проекта, който ще се изпълнява съвместно от трите черноморски общини, Бургас, Несебър и Поморие, е 48 месеца.

Несебър има сграда на годината

„Изпълнението на тези проекти позволява по модерен и природосъобразен начин да превърнем отпадъка в стока“, каза министър Димов по време на събитието. Той допълни, че това е в основата на бъдещата икономика, към която България се стреми.

Община Несебър, заедно с Община Бургас, е част от комплексна програма по регионална система за събиране, оползотворяване и депониране на биоразградими отпадъци, финансирана с европейски средства.