Зимата започва от тази вечер, обявиха код „оранжев” за цялата страна
Зимата започва от тази вечер, обявиха код „оранжев” за цялата страна / снимка: Sofia Photo Agency

През следващото денонощие, 10 декември, предстои рязка промяна на времето и започва метеорологичната зима, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Още тази вечер от северозапад със силен вятър ще започне да нахлува студен въздух, който до сутринта бързо ще обхване страната. Ще завали дъжд, който ще премине в сняг. Очаква се поривите на вятъра да бъдат от 18 до 24 метра в секунда, или от 65 до 85 километра в час. В по-голямата част от страната количествата на валежите ще бъдат до 10 литра на квадратен метър, а тяхната продължителност - до пет-шест часа.

По-продължителни валежи са възможни на места в Източна и най-вече в Югоизточна България. В Североизточна България и в планинските райони ще има повишен риск от снежни виелици и навявания. Температурите рязко ще се понижат, което ще е предпоставка за бързо заледяване на пътните настилки, пише БТА.

От НИМХ-БАН съобщиха, че обявяват за цялата страна втора - оранжева степен, за опасни метеорологични явления за следващото денонощие.

Във всички области предупреждават за силен вятър с пулсации от 18 до 24 м/сек, което е от 65 до 85 км/ч. В областите от Северна България, в Софийска, София град и Пернишка и за заледявания.

Подробна прогноза за времето във всички населени места в България за днес и за следващите 10 дни четете на Vremeto.bg