Ученици от три училища проведоха урок по родолюбие  в Историческия музей
Ученици от три училища проведоха урок по родолюбие в Историческия музей / netinfo
Урок на тема: „Как дойде злото”, посветен на 95 години от Междусъюзническата война и фаталното за България лято на 1913 година – Втората Балканска война, проведоха учениците от НХГ „Св.Св. Кирил и Методи”, ПГ по икономика „Иван Илиев” и МГ „Сергей Корольов” в Благоевград.

Целта на урока по родолюбие е да възкреси времето и неговите герои, като се напомни за присъствието и ролята на просветени български родове в съдбините на страната, такива са: Иван Евстатиев Гешов, Стоян Данев, Бобчев, Маджаров, Димо Кьорчев.

Това е първият урок за Междусъюзническата война, уточни говорителят на музея Силвия Домозетска.

Участниците пресъздадоха урока под формата на дебат – разговор между горноджумайци в известния в миналото на Горна Джумая Динов хан.

Интерес сред публиката предизвика възстановката на разпита на министъра Иван Евстатиев Гешов, който бе разпитван за измяна на отечеството от парламентарната изпитателна 4- членна комисия, назначена от XVII Обикновено народно събрание, представлявана от ученици от ПГ по икономика.

Възпитаниците на Математическата гимназия пък бистриха политиката по въпроси, свързани с изкореняването на българщината, въведена от сърбите в Македония преди, по време и след Междусъюзническата война в Диновия хан.

Седем ученици, представили своите есета на тема: „Герои или предатели са нашите политици”,получиха книги със заглавия „Хан Аспарух” и "Македонски преглед”, предоставени от Македонския научен институт”.