Засилва се контролът по спазването на противоепидемичните мерки
Област Пазарджик е в "червената зона" на коронавируса, заболеваемостта е 270.6 на 100 000 население,  съобщиха от пресцентъра на Областната администрация след заседание на местния Кризисен щаб.

Утвърдиха процедурата за домашно лечение на COVID-19 с безплатни лекарства

Увеличава се броят на положителните проби; всички ръководители на лечебни заведения са отчели рязък скок на хоспитализираните пациенти с коронавирус, а натискът върху болниците нараства.

На заседанието е взето решение за увеличаване на броя на леглата за лечение на COVD-19 с до 15 % от общия брой легла, съобразно възможностите на всяко лечебно заведение.

Засилва се контролът по спазването на противоепидемичните мерки. Експертите от РЗИ, ОДБХ и ОД на МВР ще продължат съвместните проверки и през почивните дни.

Щабът е препоръчал всички кметове на общини да прецизират и, по възможност, да отложат провеждането на събори и други масови мероприятия. Съгласувано с РЗИ, кметовете на общини трябва да засилят ваксинационната кампания по места.

Проф. Аргирова: Имунитетът от ваксините е чудесен, просто е краткотраен

Данните от РЗИ-Пазарджик показват, че в момента броят на заболелите от коронавирус е 685. От тях 529 са на домашно лечение, а 156 са хоспитализирани, или 23 процента от активните случаи. На интензивно лечение са 27 души. Под карантина са поставени 1130 контактни.

Справката на РЗИ показва още, че до днес са ваксинирани 60 795 души в областта, от които 30 487 са със завършена имунизация. Сред новооткритите вчера 100 случая на COVID-19 в областта са и пет имунизирани.
БТА