При домашно лечение на коронавируса ще се изписват безплатни лекарства, съобщиха от здравното министерство. 

Ведомството е изготвило нормативна промяна, утвърждаваща създаването на амбулаторна процедура, заплащана от НЗОК.

Тя включва диагностични и лечебни дейности и услуги, които ще се осъществяват в извънболничната помощ и които ще се предоставят на пациенти със заболяването COVID-19.

Тези диагностично-лечебни дейности включват и предписване на необходимите лекарствени продукти за домашно лечение на пациента, които ще се заплащат 100% от НЗОК.

До две седмици в страната ще бъдат разкрити поне 150 COVID зони, където пациентите ще получават консултация, рентгенова снимка и препоръка за домашно лечение напълно безплатно, съобщи по-рано през деня здравният министър Стойчо Кацаров, цитиран от БНР.  

Той уточни, че те са предназначени за пациенти с леки или средно тежки симптоми, а в COVID зоните ще им бъдат изписвани и безплатни лекарства за домашно лечение. Според него ще са необходими седем до десет дни преди да започне безплатното изписване на лекарства.

 „НЗОК досега е плащала само лекарства за лечение на хроничноболни за домашно лечение. За пръв път Касата започва да изплаща лекарства за болни с COVID-19 на домашно лечение и това наложи изменение в няколко наредби", обясни д-р Кацаров. 

Той отчете, че по този начин няма да се смесват потоците с другите пациенти и ще се намали натискът върху болниците. Всеки център ще получи подкрепа чрез осигуряване на апаратура, която да използва при лечението на болни с COVID-19. Тя се осигурява от Министерството на здравеопазването, като за нея са заделени 10 млн. лв. 

Припомняме, че през изминалата седмица здравните власти обявиха идеята за първи път. Тя предвижда леките случаи на COVID-19 да се лекуват амбулаторно и с безплатни лекарства, които ще се изписват по преценка на лекар. Това обави тогава заместник-министърът на здравеопазването Димитър Петров.

Лекарствата ще се изписват по общия ред - с рецепти. Задължително ще трябва да се правят изследвания по преценка на лекаря - кислородната сатурация и компютърна томография на бял дроб. Лечението ще става при джипита и специалисти.

Ако лекари откажат да лекуват пациенти с коронавирус, ще им бъдат спирани допълнителните 1000 лв., които получават заради пандемията, обяви тогава Петров. 
Министерство на здравеопазването, БНР