/ iStock/Getty Images
Леките случаи на COVID-19 ще се лекуват амбулаторно и с безплатни лекарства, които ще се изписват по преценка на лекар. Това каза заместник-министърът на здравеопазването Димитър Петров.

Лекарствата ще се изписват по общия ред - с рецепти. Задължително ще трябва да се правят изследвания по преценка на лекаря - кислородната сатурация и компютърна томография на бял дроб. Лечението ще става при джипита и специалисти.

Петров поясни, че безплатните лекарства ще са от бюджета на касата. Той поясни още, че ще се опитат да решат въпроса с безплатните лекарства с еднократни рецепти, за да не са необходими рецептурни книжки.

Ако лекари откажат да лекуват пациенти с коронавирус, ще им бъдат спирани допълнителните 1000 лв., които получават заради пандемията.

За последните 24 часа: Над 1300 нови случая на COVID-19 у нас, 32 души са починали

От здравното министерство съобщиха още, че правят допълнителна поръчка на Ремдесивир, както и стратегически медикаменти - антибиотици, Дексаметазон и нискомолекулни хепарини.

Защо е необходима актуализация на бюджета за здравеопазване

Идеята е да се създадат запаси в 6 болници, които после да се разпределят в останалите, съобщи Димитър Петров.

Това се предвижда в актуализацията на бюджета и затова от здравното министерство настояват по-скоро да стане актуализацията.
 
Разработва се процедура за лечение на COVID болни в извънболничната помощ, каза още Петров. Ще могат да я изпълняват джипита, специалисти и педиатри от терапевтичните специалности. Ще се включват от два до три прегледа, които ще се плащат, но все още не е договорена цената.

Затягането на мерките ще се случва спрямо приетия план - намаляване на капацитета на заведения и мероприятия, ще се засили и контрола от страна на РЗИ-тата.

"Ще поискаме да се засилят мерките в градския транспорт в страната, а в София ще има допълнителна среща за градския транспорт, защото мерките там не се спазват", посочи Петров.