По думите му две са оръжията срещу COVID-19 – ваксинацията и спазването на мерките
"При достигане на над 300 заразени на 100 000 в градовете ще се наложат мерки за цялата страна, като веднага трябва да бъдат отпуснати помощи за бизнесите". Това заяви в студиото на "Здравей, България" главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

"Имаме две оръжия срещу COVID-19 – ваксинацията и спазването на мерките. Ако не можем да достигнем желаното ниво на имунизация, остава всеки от нас да пази собственото си здраве", подчерта той.

Кунчев: Имунизацията у нас буксува заради общото недоверие към държавата

По думите му ситуацията във Велико Търново, Търговище и Русе е сериозна.

Удължават извънредната епидемична обстановка

"Това беше причината днес да организираме Оперативен щаб в Търново, на който предполагам ще присъстват колегите от другите две области. От тях очаквам анализ на ситуацията и приложения за действия. Трябва да се спазват вече разпоредите мерки. Имаше предложение да се направят отстъпки в обслужването на междуградските автобусите, така че това да позволи намаляване на натоварването в тях. Причината е, че когато пътуваш 2-3 часа в затворено пространство има риск дори да носиш маска", уточни Кунчев.

"Пикът от четвъртата вълна от COVID-19 за някои области у нас ще го достигнем още в края на август или в началото на септември, а за цялата страна - вероятно в рамките на септември", каза още той. 

Кунчев допълни, че засега данните са, че "наистина вълната ще е малко по-лека, но откъм тежест на протичане, а откъм бройки - няма да е толкова лека, защото много лесно предаваем и много заразен е този Делта вариант, и затова ще засегне много хора".

"За седмицата от 18 до 23 август 93,8 на сто от всички нови случаи у нас са на неимунизирани хора. Затова не трябва да се съмняваме в ефективността ваксините", подчерта главният държавен здравен инспектор..

Вижте целия разговор във видеото.
NOVA