/ БТА
По думите му при Делта варианта ще са нужни 90 на сто ваксинирани хора
Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви пред БНР, че Делта вариантът на коронавируса измества всички останали мутации и над 90 на сто от последните проби са от този вариант, но все още няма регионални различия.

По думите му 30-40 на сто са колебаещите се българи дали да се ваксинират и имунизацията у нас буксува заради общото недоверие на обществото към държавата, към институциите.

"В световен мащаб 50-60% от хората са имунизирани, което е далече от необходимите 70 до 90 на сто ваксинирани, за да се постигане колективен имунитет. Особено при Делта варианта, който се разпространява много бързо, ще са нужни 90 на сто ваксинирани хора", каза още доц. Кунчев.

Кунчев: Няма организъм, който да не може да бъде заразен с вируса

Според доц. Кунчев сме началото на четвъртата вълна - все още заразените са 40 на 100 хиляди, докато в съседните държави като Гърция и Кипър са много повече.

Преболедувалите и официално регистрирани са около 450 000, а под 40 на сто от населението са ваксинирани с една или две дози и преболедувалите.

Данните сочат, че едва един - два процента от постъпващите болница са ваксинирани и то с непълна доза, а 98 на сто от сега хоспитализираните са без ваксина.

Доц. Кунчев: 96% от хората в интензивни отделения са неимунизирани

Главния държавен здравен инспектор е на мнение, че у нас ваксинирането трябва да стане с убеждение, а не под строй.

Най-голям процент ваксинирани са лекарите в болница "Пирогов" - 80 на сто, водещи сред имунизиратите у нас са медиците.
БНР