Нови 52 случая на "Делта" варианта на COVID-19 са били установени в България, съобщиха от Националния център по заразни и паразитни болести /НЦЗПБ/.

Чрез целогеномно секвениране от ново поколение в НЦЗПБ успешно са били анализирани 54 клинични проби, като при 53 от тях са били установени вирусни варианти с повишено значение за общественото здраве - 52 са били Делта вариант и 1 е бил Алфа вариант.

Клиничните проби са били взети от пациенти с COVID-19 в периода 6-20 юли 2021 г. и са били изпратени от 29 различни лечебни заведения от 11 области на страната.

таблица коронавирус
НЦЗПБ

Най-много са били случаите в София - 12, и в Русе - 8, показват данните от НЦЗПБ.

Пет от случаите са били констатирани сред чуждестранни граждани, пребивавали в област Бургас. Един от случаите е бил на чуждестранен гражданин, пребивавал в област Варна, 1 - на чуждестранен гражданин, пребивавал в област Пловдив, 1 - на чуждестранен гражданин, пребивавал в област Благоевград.

Към 27 юли, от новооткритите заразени с Делта вариант 13 са били хоспитализирани, 33 са на домашно лечение, петима са били излекувани, а един е починал.

Провежда се допълнително епидемиологично проучване.
БТА