Хората да се ваксинират преди да се увеличат още случаите на коронавируса у нас, призова той
Последният спокоен от Ковид месец отмина. Новите случаи за последното денонощие са 393. Има още 20 дни, докато настъпи значително увеличаване на броя на случаите. В тези 20 дни е хубаво хората да се ваксинират, призова чрез БНТ проф. Тодор Кантарджиев - консултант по ваксинационния процес към Столичната община.

Кантарджиев призова хората да се ваксинират, защото през есента, когато има много случаи ваксинирането ще е рисково. "Защото, когато се събират много хора на едно място, за да се ваксинират, голяма част от тях могат да се заразят", каза той и отново повтори: Много е важно да бъдем ваксинирани, ваксинирани ли сме, няма да се плашим от това, което ни предстои".

393 са новите случаи на COVID-19 у нас

Около половината ваксини, които са поставени вчера в страната, са поставени в Столичната община. В 5 мола в последните месеца бяха разкрити ваксинационни кабинети. Кабинети има и в две читалища в София - в "Младост" и в "Христо Ботев". Най-важното е да се мотивират хора от големи колективи да се ваксинират - като тези в хранителните вериги, градски транспорт и т.н.

С ваксини ритмично ще бъдат снабдявани пунктовете, каза още той. Страната ни е подписала договор за следващите години, ако настъпи промяна във вируса, да имаме модерни и спасяващи ваксини. Засега ваксини има, но ако много хора изведнъж решат да се ваксинират и епидемичната ситуация е рискова, това няма да е добре, ще се рискува здравето на хората, повтори още Кантарджиев.

Ще се наложи ли да си слагаме и трета доза ваксина?

Сегашните циркулиращи щамове не изискват нови ваксини, каза още той, защото генетичните линии се покриват от ваксините. Но при нова мутация, имаме договор с Pfizer за 2022-2023 за променена ваксина срещу новите още неизвестни варианти.

Според Кантарджиев нищо не се прави за организацията на болничната помощ, а имаме още 20 дни до нов бум на случаите.