Началото на четвъртата COVID вълна вече е факт и у нас, обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Прогнозата е още тази седмица заразените на ден да надвишат 500. А според имунолози скоро ще бъде необходима и трета доза от ваксините, която да предпазва от Делта мутацията, посочва NOVA.

Незадоволителният темп на ваксиниране у нас, като и недостатъчно стриктното спазване на мерките, могат да доведат до по-тежка четвърта вълна от очакваното, прогнозира доц. Кунчев. Въпреки това въвеждането на нови ограничения към момента не било на дневен ред.

Националният план на здравното министерство за справяне с пандемията предвижда затягане на мерките, ако преминем от „зелена” в „жълта” зона. Това ще се случи при две поредни седмици на заразени между 100 и 250 на 100 хиляди. Тогава посещенията на спортни състезания, фитнеси, културни събития и семинари ще са до 30% от капацитета.

30 е процентът и за заведенията с ограничения в работното време и броя посетители на една маса - до 6 души. Сватби и кръщенета ще се провеждат с до 50 души на закрито и 100 на отрито. Детски градини и училища остават отворени.
 

Междувременно страната ни чака становище от Европейската агенция по лекарствата необходимо ли е вече ваксинирани с две дози да си поставят и още една - бустерна, за по-голяма защита. Решение, което вече взеха редица държави като Израел, Великобритания и Съединените щати.

Трета доза ще се наложи, казват имунолози, заради изменчивостта на вируса и новите мутации.

„Първо ще бъде на тези, които не са дали достатъчно висок имунен отговор и тези, които са рисковите групи - това са възрастните хора, хора със странични заболявания. Постепенно това ще обхване цялото население, тъй като вирусът няма да остане същият”, обясни акад. Богдан Петрунов.

Няма да са същите и ваксините. Третата доза ще е обогатена със защита от Делта мутацията. Компаниите вече са разработили такива варианти.

„Всичко е готово и за няколко седмици могат да се направят достатъчно количества, за да започне една по-масова имунизация. Няма да се забави, но въпросът е да се разреши, да мине всички етапи на одобрение”, обясни акад. Петрунов.

У нас 50 на 100 от всички нови случаи, регистрирани в София, Пловдив и Бургас, вече са с Делта мутацията.

„Миналата седмица имахме ден с над 300 заразени. Предполагам, че тази седмица ще минем и границата от 500, което вече означава наистина начало на сериозна четвърта вълна”, смята доц. Кунчев. Въвеждането на нови ограничения обаче ще е крайна мярка.

„Натрупаната умора и желание за нормален живот са много силни. Ако обаче кривата е твърде стръмна, ако се сблъскваме с 3000-4000 заразени на ден, това не е невъзможно да се случи”, посочи той.

Засега здравните власти не предвиждат задължителна имунизация за определени групи, нито повече привилегии за ваксинираните. Според доц. Кунчев е възможно още през септември да приближим пика на четвъртата вълна. А от данните за последното денонощие става ясно, че България вече е достигнала над 1 милион напълно ваксинирани.