Няма да има затягане на мерките в Бургас, който е в червената зона. Това стана ясно след заседанието на Областния съвет по здравеопазване в Бургас, където бе обсъдена ситуацията с разпространението на COVID-19 по Южното Черноморие. В него се включи и главният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Той обясни, че няма нужда от нови мерки, но следва да бъде затегнат контрола и самодисциплината, както и да се засили темпа на ваксинацията.

Област Бургас е вече в „червената зона”

"Ако има разпоредени мерки и те не се спазват, какъв е смисълът да въвеждаме нови? Ако сме казали заведенията да работят на 50%, а те работят на 150%, тогава какъв е смисълът от нови мерки?", запита Кунчев.

133 души са починалите от 17 до 23 август, като трима от тях са били ваксинирани, съобщи още главният здравен инспектор. "Аз също смятам, че тази вълна няма да е толкова зловеща като предишните, но това тепърва трябва да се потвърди", допълни той.

Доцент Кунчев настоява за задължителна ваксинация на медицинските лица и хората, работещи в социални заведения.

"Всички, които могат да застрашат здравето на пациентите си. За да стане това факт, на първо място това трябва да бъде прието от обществото, а след това да се въплъти и като заповед. Обвиняват ни в медицински фашизъм, но на фона на случващото се в Европа и света, това са наложителни мерки", категоричен бе той.

Кунчев

Кунчев смята, че Бургас ще се справи с повишения ръст на заболели, но при задължително завишаване на контрола върху наложените вече мерки.

„Имам впечатление за задържане на броя на болните, които имат нужда от лекарска помощ. Ако това се окаже трайна тенденция, регионът ще се справи със ситуацията”, допълни той.

В разгара на четвъртата вълна: Обособяват COVID зони за триаж на пациенти

От своя страна областният управител подчерта, че към момента няма да спират плановите операции и лечения на гражданите.

По думите й сред регистрираните случаи местните хора са много малък процент. "Повечето са чужди граждани, както и такива от София и други градове на страната", заяви Мария Кънева.

По време на заседанието на Областния съвет по здравеопазване, Кунчев съобщи, че в София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново ще бъдат открити ваксинационни пунктове пред магазините от голяма хранителна верига.

"Хората, които се ваксинират, ще получат ваучери, за да пазаруват в магазина. Все още не се знае с каква сума ще са заредени, очакваме решението на управата. Приветствам едно такова предложение. Други колективи направиха същото за своите служители. Там, където има разбиране и желание за мотивация, нещата се получават. Сега ще видите колко ниска ще бъде заболеваемостта сред тези служители, както и каква малка част ще влязат в болница", добави доцентът.