По препоръка на главния държавен инспектор доц. Ангел Кунчев ще бъдат налагани и допълнителни противоепидемични мерки на регионално ниво
Във всички градове на страната, където е възможно, ще функционират така наречените COVID зони към медицински или диагностично-консултативни центрове. Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов, цитиран от здравното министерство. 

Там ще се извършва триаж на пациентите и тези от тях, които не могат да останат на домашно лечение, ще се насочват за хоспитализация в лечебно заведение.

Новият COVID-19: Температура до 40 градуса и кашлица със задух

„Всички центрове ще разполагат с необходимата апаратура. Доболничната помощ трябва да се подкрепя и да се заложи повече на нея като профилактика, превенция и лечение, в случаите, в които е възможно. С откриването на тези COVID зони ще се подпомогне и спешната помощ. По този начин ще бъдат поети част от неотложните случаи“, обясни заместник-министърът на здравеопазването. Той посочи, че в тези COVID зони ще работят лекар и медицинска сестра от съответното ДКЦ или медицински център. Прегледите ще бъдат безплатни, като направление от личния лекар няма да е необходимо.

По думите му към момента заболяемостта е най-висока в областите Бургас и Велико Търново. По препоръка на главния държавен инспектор доц. Ангел Кунчев, който е на място, ще бъдат налагани и допълнителни противоепидемични мерки на регионално ниво

МОН реши: Сборни паралелки в училище само при червен сценарий

Заместник-министърът откри съвместната акция с БЧК за ползите от ваксинацията в страната. „Ваксинацията срещу COVID-19 е едно от оръжията, с които можем да върнем нормалния си начин на живот и да предпазим както себе си, така и близките си от заразяване. Второто важно нещо е спазването на противоепидемичните мерки“, посочи още Златанов.