По думите му тази вълна ще бъде по-лека от предходните
"Оценката за това кога и в какъв размер ще се приложат мерките на национално ниво, че направим на база на експертните становища, които получаваме. Към днешна дата не се налага прилагането на допълнителни мерки". Това каза министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров по време на заседание на Комисията по бюджет и финанси.

"Тази актуализация на бюджета е предвидила най-сериозните сценарии по отношение на увеличаване на броя на заразените и потребността от лечение на хора с COVID-19 до края на годината. По наша оценка средствата, които са предвидени в Закона за държавния бюджет и Закона за НЗОК, са достатъчни, за да посрещнем COVID вълната, в която вече влязохме", обясни Кацаров.

Той заяви, че прогнозата е била, че ще влезем по-късно в тази вълна – през есента. "За нас е важно бързо да бъде актуализиран бюджетът, за да могат бързо да се използват средствата. Експертите смятат, че тази вълна ще бъде по-лека от предшестващите я вълни. Това е така, защото 15-16% от населението вече е ваксинирано с две дози, а част от него вече се е сблъскало с вируса", допълни здравният министър.

По думите му, сумата, която се предлага за увеличение на бюджета на НЗОК, е в размер на 120 465 000 лв.

"Предлага се цялата сума да се запише в един ред в бюджета заради изключително динамичната обстановка с пандемията и трудността да се предвиди по кое перо колко средства ще бъдат изразходвани", каза още Кацаров.