Д-р Стойчо Кацаров
Д-р Стойчо Кацаров / БТА
Здравният министър аргументира пред депутатите защо е нужна актуализация на бюджета в сферата на здравеопазването
Въпреки недостига на средства, ние сме предприели процедури за авансово осигуряване, за да се натрупа резерв, защото опитът показа, че в един момент се изчерпаха при предишни пандемични вълни. Това заяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров на изслушване в парламентарната комисия по здравеопазване.

Бюджетите на Министерството на здравеопазването и на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), по начина по който са структурирани, до голяма степен са преплетени. Част от средствата от НЗОК минават като трансфер към бюджет МЗ, обясни министърът.

От тези 334 млн. лева, 134 са заложени за актуализация на бюджета на НЗОК, другите 200 млн. - към бюджета на Министерството на здравеопазавнето.

Василев: Задава се нова вълна на COVID криза - трябва да обезпечим здравни, социални и бизнес мерки

"Общата сума, скоято искаме увеличение,е от порядъка 334 млн. лева. Немалка част ще са също като траснфери към НЗОК. Обосновката е въз основа на разходите до 31 юли тази година, разходите за COVID-19 са 442 млн. лева. Следваме изработения от нас План за противодействие на следващи пандемични вълни. Изрично искам да подчертая, средствата при извънредни обстоятелства може и да се окажат недостатъчни", заяви Кацаров.

Защо е необходима актуализация на бюджета за здравеопазване

113 млн. са необходими за допълнителни възнаграждения на медицински и немедицински персонал – в лечебните заведения, спешната помощ и РЗИ, всички, които са на първа линия и се срещат пациенти с коронавирус. Месечните възнаграждения са 1000 лева на всички, които имат досегат с пациенти с COVID-19. 

"Променихме методиката, понеже досегашната беше несправедлива - част от тях се отчитаха само като такива", аргументира се Кацаров..

За ваксинационната кампания на здравно неосигурени лица се предвиждат 5 млн лева.

Решават до дни за новите ограничителни мерки, министър Кацаров посочи част от тях


За Ремдесивир и други лекарствени средства разходите ще са от порядъка на 34 млн. лева. "Въпреки недостига на средства, ние сме предприели процедури за авансово осигуряване, за да се натрупа резерв, защото опитът показа, че в един момент се изчерпаха при предишни пандемични вълни", заяви той.

7 млн. лева ще са за т. нар. за моноклонални антитела – за лечение на общо до 3 хиляди пациенти, които имат проблем с имунния отговор след ваксинация. 14 млн. ще са за препарата Ремдисивир, а останалите - за други лекарствени продукти, които се ползват в лечението срещу COVID-19.

Кацаров обясни, че 3 са групите моноклонални антитела, които България е могла да получи. От една от компаниите е дала преференциална цена. Това е позволила е за тези количества и тази сума да се осигурят закупуване на тези антитела. "Това е предвидено за хора с проблеми с имунитета и ваксинацията не дава защита, ако състоянието на имунната им система е лошо, това е животоспасяващо", съобщи той.

Предвидени са да се направят още близо 2 млн. дози ваксинации срещу COVID-19, включително на здравноосигурени и хора, които са не са здравно осигурени.

През август най-вероятно ще се наложат авансово пари свързано с осигуряването на лекарствени продукти, за да няма дефицит на медикаменти. Ако се забави актуализацията, вероятно ще се потърси такъв вариант.