Заради настъпилата вече четвърта вълна на COVID-19 у нас и повишаване в броя на заразените, здравните власти обмислят, подготвят и ще представят до дни нови ограничителни мерки.

Заповедта, обаче, няма да влезе в сила веднага и навсякъде в страната.

Близо 1400 нови случая на COVID-19 за последните 24 часа, 16 души са починали

Според здравния министър в служебното правителство д-р Стойчо Кацаров основните притеснения са свързани по-скоро с повишаващия се брой на заразените, а не толкова с цифрата на хоспитализираните пациенти. Затова по думите му се налага и въвеждане на някои леки ограничения.

Първите мерки ще бъдат наложени на държавната и общинската администрация. Най-рискови са събития на открито и закрито от битов характер. Също - това са най-рисковите места и първите мерки ще бъдат за такива събития”, посочи пред NOVA д-р Кацаров, който посети Специализираната болница за активно лечение на паразитни и инфекциозни болести "Проф. Иван Киров", където беше доставен робот за автономна дезинфекция. Това ще е едно от лечебните заведения, които ще са на първа линия в борбата с четвъртата вълна на пандемията.

В последните дни Министерството на културата и Министерството на здравеопазването водят активен диалог и се обсъждат различни хипотези за достъп до зали и събития в условия на евентуален ограничителен режим, съобщиха по-рано от министерството на културата. Търсят се алтернативни решения за потребностите на творческия и културен сектор, се казва още в съобщението. Основен приоритет на Министерство на културата е да се защити възможността на заетите в сферата на културата и изкуствата да упражняват професиите си. 

COVID мерките: Обмислят ограничаване на достъпа до зали и културни събития

Каквато и ограничителна мярка да се наложи на действащи стопански субекти, тя ще бъде съпроводена незабавно с подкрепа и обезщетение за хората, чиято работа или бизнес са засегнати, посочи още министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров.

За дейности, извършвани от ваксинирани служители, преболедували служители или с отрицателен PCR тест, направен през последните 72 часа, по думите на министър Кацаров, няма да е нужно да се налагат допълнителни ограничения. Ако това не може да се осъществи, ще се работи под общия режим, допълни той.

„Първата заповед още ще включва възможността за ваксинирани да продължават работа - не е нужно да се налагат никакви ограничения за капацитета. Това е допълнителна възможност - не дискриминация”, допълни още д-р Кацаров.

Той подчерта, че каквато и мярка да се вземе - тя няма да влиза веднага в сила, за да могат хората да се подготвят.

Какви мерки обсъждат здравните власти заради ръста на заразените с COVID-19 (ВИДЕО)


По-рано през деня епидемиологът и съветник на министъра на здравеопазването проф. Мира Кожухарова заяви, че идеята им е да се ограничат контактите. "Всеки един от нас първо трябва да се опита да си ограничи контактите, без да си нарушава начина на живот. Но това, което не е необходимо в момента и може да бъде отложено за след месец и половина, е разумно да бъде отложено", посочи тя. 

По думите й мерките трябва да съответстват на вида причинител на болестта. “Сега най-голямо впечатление прави това, че заразените са във възрастовите групи 20-29 и 30-39, което не е типично. До момента засегнати в по-голяма степен бяха хората в по-голямата възрастова група”, обясни проф. Кожухарова.