В последните дни Министерството на културата и Министерството на здравеопазването водят активен диалог и се обсъждат различни хипотези за достъп до зали и събития в условия на евентуален ограничителен режим, съобщават от министерството на културата.

Търсят се алтернативни решения за потребностите на творческия и културен сектор, се казва още в съобщението.

Основен приоритет на Министерство на културата е да се защити възможността на заетите в сферата на културата и изкуствата да упражняват професиите си. 

Ден по-рано от здравното министерство обявиха, че обмислят въвеждането на ограничителни мерки от следващата седмица. Причината е растящият брой на заразени и починали с COVID-19, а ограниченията вероятно ще бъдат наложени в цялата страна. 

Здравните власти обмислят нови мерки срещу COVID-19 от следващата седмица

На среща в Министерството на здравеопазването министър д-р Стойчо Кацаров и екипът му обсъдиха с вирусолози, епидемиолози и инфекционисти актуалната епидемична обстановка в страната и необходимостта от въвеждането на противоепидемични мерки.

Сред обсъжданите варианти е ограничаване на броя на посетителите на заведенията, клубовете, както и на различни мероприятия.