Делта вариантът е в пъти по-заразен от досегашния доминиращ британски. Неваксинираните ще имат проблем тази есен. Това прогнозира в ефира на NOVA проф. Тодор Кантарджиев, консултант по ваксинационния процес към Столична община.

Ако съдим по спазване на мерките, по реакцията на Министерството на здравеопазването и кампанията на ваксинирането, това са три невидими неща. Нито виждам кампания за ваксинация, нито се взимат мерки. Някои области заболеваемостта е над 100 души на 100 хиляди население. 11 са области с такава заболеваемост на 14-дневна база. 
В София са 132 на 100 хиляди, защото там преди няколко дни стана нещо много грозно, тъй като директорът на РЗИ искаше да се въведат мерки. Най-много са в Бургас – 166 на 14-дневна база, посочи проф. Кантарджиев.

Ръст на новозаразените с COVID-19 за едно денонощие у нас

"Този прехвален план на Министерството на здравеопазването трябваше да се съобрази с новото ни силно оръжие – ваксините. МЗ не прави нищо по въпроса. Да, щабът затваряше през 2020 г., но тогава нямаше ваксини", коментира той.

Това, което сме направили, не се оценява. Сега ни чака „много добре управлявана криза“. До края на месеца тези 1000 случая от петък ще се удвоят, прогнозира проф. Тодор Кантарджиев.

"Има индикатори за епидемична вълна. Освен доминиращия Делта вариант, млади хора се заразяват повече. Някои от тях не са ваксинирани и защо, защото има продължаващи противоречиви сигнали от Министерството на здравеопазването. Преди месец казаха, че 43% от българите са се срещали с вируса. Да, ама това не е вярно. Неваксирани ще имат проблем тази есен, прогнозира още Кантарджиев. Около 3 млн. имат някаква защита, това включва ваксинирани и преболедували.

"За оранжевата зона чакаме мерките, които ще вземе министерството. Сега трябва да се обърне внимание на ваксинацията, така че министерството да може да управлява нещата, както ни обещаха по-добре", посочи той.

Кантарджиев: Последният спокоен от COVID-19 месец отмина

По отношение на идеята за задължителна ваксинация за някои професии, както в други страни, Кантарджиев подчерта, че това са политически решения, за които няма политическата воля, отговорност и мъжество за това.

Според Кантарджиев, България се е справила добре с предходните вълни, въпреки че здравната система е била натоварена.

Кантарджиев очаква пикът да дойде по-бързо на новата четвърта вълна. Първоначално смятал, че това ще бъде октомври.

По думите му, ако 2022 г. и 2023 г. настъпи мутация и трябва ваксината да промени, фирмата производител да може да адаптира препарата си за нов вариант.

"Делта вариантът е с пъти по-заразен от досегашния британски, не че количеството вирус е стотици пъти повече в носоглътката, но движението на хората е много по-бързо, подобно на чревните инфекции от морето преди време", допълни Кантарджиев.
NOVA