Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров призова народните представители да приемат актуализацията на бюджета.

"Иначе който и да е служебен или редовен министър на здравеопазването ще бъде изправен пред огромни трудности", заяви той в кулоарите на парламента. Кацаров добави, че "ако НС приеме актуализацията, разреши да се дадат вече събраните пари, то тогава и по-тежки противоепидемични мерки да бъдат наложени, ще могат да бъдат приложени по-гладко и хората няма да останат без нищо".

"Ако се прилагат мерки, няма да са от днес за утре, а отсрочено с четири-пет дни, за да могат хората да реагират, да се включат в програмите. Целта ни е максимално да ги облекчим, но си даваме сметка и за обратната страна, няма да допусна претоварване на болниците и картини, на които бяхме свидетели - да умират хора на улиците или пред болниците", увери Кацаров.

"В бюджета за тази година Министерство на здравеопазването има предвидени за първа линия 40 млн. лв. До този момент са изплатени 330 млн. от началото на годината.
Останалите средства са от бюджетите на другите ведомства. Това не може да продължава повече, защото ще доведе до спиране на социалните плащания и невъзможност да се плащат заплатите на полицаите например и на други служители. Важно е, което и да е правителство да актуализира бюджета", каза още той.

По думите му това ще позволи по-лесно да се прилага Планът за противодействие на COVID вълната, тъй като според него, ако се прилагат мерки за ограничения, автоматично трябва да стартират плащания в подкрепа на бизнесите, които са ограничени. "За съжаление в бюджета средства за такива плащания също няма", посочи министърът на здравеопазването.

По думите му заповедта за "оранжевата зона" ще бъде издадена, когато има такава ситуация.

Здравният министър: Ще затегнем мерките, когато страната ни влезе в оранжевата зона

Според него протестът на ресторантьорите в сряда е бил предварително планиран.

"Те протестираха срещу налагането на ограничителни мерки, каквито в момента няма, не са дискриминирани", посочи здравният министър. И поясни, че тези мерки се отнасят за всички мероприятия на закрито, че има план.

"Кои са основанията за искане на оставка, за това, че си си свършил работата, не искам някой да остане без работа, затова сме направили този план, тези мерки", подчерта Стойчо Кацаров. И отбеляза, че "за разлика от преди сега имаме конкретен план и може да се предвиди какво ще се случи, подготвени са мерки за обезщетение, ако се наложат ограничения, има възможност при определени условия тези мероприятия да продължат да се изпълняват в сегашния си вид без ограничения, при режим на пропуск на ваксинирани".

Кацаров се яви в парламента за изслушване от депутатите относно Националната детска болница. Той обясни, че са регистрирани поредица от законови нарушения, които са го довели до ситуация да търси 9 млн. лв. Здравният министър представи и хронология на събитията около строежа на детската болница. 

Официално: Здравното министерство прекратява договора за строеж на детска болница

"Всички документи, събрани по казуса с Националната детска болница, са изпратени на специализираната прокуратура за извършване на проверка. На инвестиционната компания, която беше избрана за изпълнител на болницата, са дадени указания за връщане на авансово изплатените суми - над 9 млн. лв., както и за прекратяване на договора. Договорът е нищожен", обясни служебният министър на здравеопазването.

"Тези авансово платени пари ще ги върнем на държавата, но не можем да върнем загубеното време - две години", каза още той. По думите му, ако процедурата започне отново, това ще отнеме 6-7 години. Министър Кацаров посочи, че от столичната и областната управа са му обяснили, че в рамките на околовръстното шосе на София не може да се предостави подходящ терен за бъдеща детска болница.

Кацаров предложи временно като детска болница да бъде използвана част от столичната болница "Лозенец". Той посочи сегашните условия, при които се лекуват деца - "в стаи по 6-7 кв. м, с две легла, без климатична инсталация, без санитарен възел, а майките спят на стол в коридора, за да са близо до децата си".

"Това е най-голямото престъпление, което е извършено, коментира той. В този си вид "правителствена" болница не е нужна", подчерта Кацаров.