Данните в страната към момента не изискват налагането на каквито и да било допълнителни ограничения. Това заяви пред NOVA здравният министър Стойчо Кацаров.

Той коментира, че влизането на страната ни в оранжевата зона през следващите дни е неизбежно, но затягане на мерките ще бъдат направено тогава.

805 нови случая на заразени с COVID-19 у нас

"За разлика от преди, сега има ясно разписан план и може да се види кога могат да бъдат наложени мерки. Д-р Данчо Пенчев е изчислявал седемдневна заболеваемост, а в плана ясно сме заложили критерият да е на база 14 дневна заболеваемост", обясни Кацаров възникналото разногласие със столичната РЗИ, която във вторник обяви, че ще затяга мерките в София, а след това МЗ ги опроверга.

Кацаров бе категоричен, че има предвидени средства за изплащане на компенсации при ново затваряне. Но, предупреди, че ако не бъде приета актуализацията на бюджета няма да има средства дори и за лекарства.

„Планът ни предвижда компенсации. Но, ако не се предприеме актуализация на бюджета правителството не може да изплати компенсации, на който и да е. За август вероятно парите няма да стигнат и за медиците на първа линия. Средствата са изчерпани. Резервите и в другите министерства също са изчерпани", уточни той.

Кацаров коментира и предстоящия протест на собствениците на заведения.

„Не искам никого да затварям или ограничавам. При липсата на средства единственото оръжие, с което разполагаме са ваксините. Имаме достатъчно количество, има създадена достатъчно добра организация, така че всеки да има достъп“, коментира Стойчо Кацаров

Суперразпространител: Руснак зарази с вариант Делта 1500 човека

Министърът съобщи още, че до края на седмицата ще бъде предложен пакет за диагностика лечение на ковид болни в амбулаторни условия.

"Така ще се намали натиска от хоспитализацията на всички пациенти - ще платим  лекарствата и изследванията в извънболничната помощ и ще платим на лекарите, които осъществяват амбулаторното лечение", заяви Кацаров.
NOVA