С нова заповед до края на деня ще се разпореди провеждането на проверки в курортите по морето и планините, както и по магистралите. Ще се следи за носене на маски в закритите помещения, спазване на отстояния, дезинфекция и почистване. Това съобщи доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор на България. Проверките ще се извършват съвместно от МВР, министерството на здравеопазването и министерството на земеделието и храните.

30 на 100 хиляди е средната заболеваемост от COVID-19 в България, оповести той. По Черноморието и някой градове дори вече гони 50-60 на 100, а вариантът Делта е доминиращ.

Напълно ваксинираните срещу COVID-19 в България надхвърлиха милион

По думите на Кунчев акцент на проверките ще бъдат заведенията и специално дискотеки и барове, където са концентрирани младите хора - основен таргет на Делта варианта. Както и по бензиностанциите, където има големи групи хора, придвижващи се към морето и контролно-пропускателните пунктове. "Не може да се знае, че капацитетът е за 10 души, а вътре да има 100. Не може двама от тях да са с маски, а другите без. Така обърнахме нещата, че вече ако някой носи маска го гледат накриво. И не мога да се начудя как нашите хора идват от Западна Европа и обясняват колко са железни там мерките. Само, че това важи за някъде другаде, не и докато са си у нас", категоричен беше здравният инспектор.

Той смята, че в хотелите до голяма степен се спазват мерките.

По думите на Кунчев страната се намира в началото на четвъртата вълна, но все още разпространението не е толкова рязко и с високи темпове. Делта вариантът се предава много по-лесно и повишаването на заболеваемостта е с по-бързи темпове. Очакваме европейски доклад, който ще посочи дали повишената заболеваемост води до повишаване на броя на хоспитализираните и на броя на смъртните случаи", обясни още той.

От думите му стана ясно, че вероятно към края на годината ще има и "трета игла" на ваксините. "Но това трябва да стане след нова характеристика на продуктите, която да бъде одобрена от ЕМА. След декември очакваме и подобрени ваксини, които да влияят още повече на вируса", разкри доцентът.

Pfizer и Moderna са вдигнали цените на ваксините срещу коронавирус

Доц. Кунчев съобщи още, че ще се променят условията за пътувания и влизане от някои определени държави.

"Княжество Монако влиза в червена зона заради ръст на заболеваемостта. От зелена в оранжева влизат Исландия и Франция, като тя може следващата седмица да влезе и в червена зона. Нидерландия, Кувейт и Тунис пък излизат от червената зона и това ще улесни движението в тези държави", информира още доц. Кунчев. Очаква се заповед на министъра на здравеопазването, с която ще се променят ограниченията за идващите от тези държави в България.