/ iStock/Getty Images
България е на прага на четвъртата вълна от коронавирус. Случаите на новозаразени се покачват непрекъснато, а Делта вариантът настъпва. Въпреки това, обаче, е лято, а хората бленуват за почивка на море или планина. А багажът е първото нещо, което трябва да оправим за път. Затова ето ви няколко съвета за най-необходимото по време на лятната ваканция, за да се чувствате спокойни. 

yes Резервни дрехи - винаги е добре да имате достатъчно, за да сте подготвени за неочаквани ситуации. 

yes Лекарства - особено в условията на пандемия има такива, които е добре да вземете по време на път. От аптеката може да се подсигурим с нужното:

Витамин D - той е полезен и е препоръчително да се приема ежедневно в предписана от лекар доза.

В някои страни се ползва и ивермектин в ранното лечение и профилактиката на коронавируса.

Перу, например, след широкообхватно почти едногодишно проучване смъртността от COVID-19 е намаляла 14 пъти, значително са намалели и случаите на заболяване. Проучвания в Индия и Аржентина доказват, че медикаментът  има много добър ефект и при профилактично приложение“, коментира преди време д-р Александър Серафимов, специалист по анестезиология и интензивно лечение, социална медицина и здравен мениджмънт, част от екипа на МБАЛ„Бургасмед“, посочва kmeta.bg

Дозирането и начинът на прием са от изключително голямо значение, затова е важно да се приема след лекарско предписание и да не се прибягва до ивермектин, който не е предназначен за хуманно лечение, а за такова при животни. Ивермектин се ползва като активно вещество в много ветеринарно-медицински препарати и не бива да се прави връзка с приложението му за хора под тази ветеринарна форма.

yes Не на последно място, където и да пътувате по време на пандемия, трябва да се спазват на противоепидемичните мерки – носене на маски и съблюдаване на нужната дистанция.