/ iStock/Getty Images
Един човек в Русия е заразил с новата коронавирусна инфекция 1500 души. Това е максималният регистриран в страната случай на суперразпространение, заяви руският вирусолог Александър Семьонов, цитиран от ТАСС.

Според статистиката един пациент с COVID-19, ако е инфектиран със стандартния вариант на вируса, заразява от двама до трима души, при варианта Делта - от 5 до 6 човека.

Броят на заразените с COVID-19 по света надхвърли 200 млн. души

Един суперразпространител обаче може да зарази много повече хора, посочи експертът от Екатеринбург - шеф на местния филиал на Държавния научен център по вирусология и биотехнология "Вектор".

"Всички разбираме, че коронавирусната инфекция се разпространява по въздушно-капков път, тоест най-вече при социални контакти. Ако човек не спазва социалната дистанция, не слага маска, особено ако не се чувства много добре (. . .), влиза в препълнен вагон на метрото, идва на работа и почва да се прегръща и целува с всички, има шанс той да стане суперразпространител и да зарази огромен брой хора. С пренебрежението си към нормите за социално дистанциране той създава възможности за суперразпространение на инфекцията", отбеляза специалистът.
"За жалост приносът на суперразпространителите към заразяването на хора е доста голям", изтъкна Семьонов.
БТА