/ БТА
Задава се нова вълна на COVID криза - трябва да обезпечим здравни, социални и бизнес мерки.

Това заяви министърът на финансите в служебното правителство Асен Василев пред депутатите от парламентарните комисии по бюджет, по здравеопазване и по труда и социалната политика. Трите комисии заседаваха заедно за да изслушат министрите Асен Василев, Стойчо Кацаров и Гълъб Донев във връзка с актуализацията на бюджета за 2021 г.

Василев: Задава се нова вълна на COVID криза - трябва да обезпечим здравни, социални и бизнес мерки
 

комисии
БТА

"В текущия закон общо за COVID мерки, социални мерки и за избори са заложени 1,196 млрд. лв. Към момента са изхарчени 2,390 млрд. за тези дейности, т.е. ние вече сме изхарчили 1.94 млрд. над това, което е заложено в бюджета. Тези пари са изхарчени за 50 лв. за пенсионерите, за допълнителна подкрепа за бизнеса, основно през мярката 60 на 40 и за средства, които са необходими за Министерство на здравеопазването. Отделно са изхарчени около 20 млн. лв. за избори, както знаем следват още едни, може би два избора, които трябва да бъдат проведени, които не са бюджетирани", обясни пред народните представители министърът на финансите.

"Задава се нова вълна на COVID криза, затова е необходимо да обезпечим здравните мерки, социалните мерки и мерките за бизнеса до края на годината, а също и доста мерки за защита на границата заради мигрантската криза, което е допълнителен ресурс за МВР и Министерство на отбраната", обобщи Асен Василев. 

Министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев подчерта от своя страна, че ще има увеличение на пенсиите от 1 октомври, а освен това и бизнесът ще продължи да бъде подпомаган по мярката 60/40.

"До края на годината за 60/40 са предвидени 400 млн. лв. До момента, по тази мярка, са изхарчени 1 458 000 лв.", посочи Донев.

Финансова помощ ще има и за семействата с деца до 14-годишна възраст. "30 млн. лв. помощ пък са предвидени за семейства с деца до 14 г. при евентуално затваряне на училища, детски градини и ясли. Така родителите, ползвайки неплатен отпуск, ще могат да бъдат подпомогнати", каза още социалният министър.

Гълъб Донев: До края на годината за бизнеса са предвидени 400 млн. лв.

Освен това пенсионерите ще получат увеличение към пенсиите си от есента. "Предвидено е увеличение на пенсиите с 12,5 на сто, като се допуска да бъде и по-голям размер увеличение - с 13,3 %. А също така от 1 октомври най-ниските пенсии ще се увеличат от 300 на 340 лв. което ще доведе съответно до увеличение с 13,3 на сто", допълни още Донев.

Въпреки недостига на средства, ние сме предприели процедури за авансово осигуряване, за да се натрупа резерв, защото опитът показа, че в един момент се изчерпаха при предишни пандемични вълни. Това заяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров.

комисии
БТА

"Общата сума, с която искаме увеличение е от порядъка 334 млн. лева. Немалка част ще са също като трансфери към НЗОК. Обосновката е въз основа на разходите до 31 юли тази година, разходите за COVID-19 са 442 млн. лева. Следваме изработения от нас План за противодействие на следващи пандемични вълни. Изрично искам да подчертая, средствата при извънредни обстоятелства може и да се окажат недостатъчни", заяви Кацаров.

113 млн. са необходими за допълнителни възнаграждения на медицински и немедицински персонал – в лечебните заведения, спешната помощ и РЗИ, всички, които са на първа линия и се срещат пациенти с коронавирус. Месечните възнаграждения са 1000 лева на всички, които имат досег с пациенти с COVID-19. 

"Променихме методиката, понеже досегашната беше несправедлива - част от тях се отчитаха само като такива", аргументира се Кацаров..

За ваксинационната кампания на здравно неосигурени лица се предвиждат 5 млн лева. За Ремдесивир и други лекарствени средства разходите ще са от порядъка на 34 млн. лева. "Въпреки недостига на средства, ние сме предприели процедури за авансово осигуряване, за да се натрупа резерв, защото опитът показа, че в един момент се изчерпаха при предишни пандемични вълни", заяви той.

Кацаров: Трупаме резерв от медикаменти за COVID-19, за да няма недостиг

комисии
БТА

Ето какво допълнителни средства са необходими за актуализацията на бюджета по думите на финансист номер 1 Асен Василев:

430 млн. за подкрепа на бизнеса, 30 млн. за авиопревозвачите, 400 млн. за мерки, които с работодателите, със синдикатите и с бизнеса, се изготвят. Основно ще бъде мярката 60 на 40, която в летните месеца се движи от 40 до 60 млн. на месец и в месеците на висока заболеваемост и затворени бизнеси се движи около 100 млн. лв. на месец. Тези 400 млн. са заложени за четири месеца. Има допълнително 335 млн. лв., заложени за здравеопазване. Перата са 121 млн. здравноосигурителни плащания, 81 млн.  за 1000 лв. за медици на първа линия, 47 млн. за закупуване на допълнителни ваксини. Това е плащане по договор, който е подписан миналата година, което сега идва и трябва да се случи докрая на годината, 35 млн. допълнително за резерв за лекарства за COVID - 19 и 33 млн. за 1000 лв. за персонал за второстепенните и 19 млн. лв. за допълнително поставяне на ваксина.