/ Георги Димитров
КНСБ и КТ "Подкрепа" апелират към народните представители да актуализират в спешен порядък Бюджет 2021 г. с така предложените от изпълнителната власт параметри.

"Българските граждани очакват отговорно и държавническо поведение, се заявява в апела на синдикатите към всички парламентарни групи.

"Намираме за недопустимо вече втори мандат българските депутати да се занимават с всичко друго, но не и с ключовия за страната закон - този за държавния бюджет. Втори мандат дейността на парламента обслужва партийния ПР на отделните парламентарни групи, но не и социалната и икономическа стабилност, гарантиране на трудовите възнаграждения на българските работници, укрепването на разклатената здравна система, която е заплашена от колапс", заявяват синдикатите.

„Има такъв народ“ и БСП настояват за промени в актуализацията на бюджета

От КНСБ и КТ "Подкрепа" посочват, че тази активност на синдикатите е продиктувана от безпрецедентната ситуация, в която се намира страната, а именно: политическа, икономическа и здравна кризи едновременно, нито една от които все още не е решена.

"Няколко пъти в писмени становища до 44-тото и 45-тото НС през пролетта на 2021 г. КНСБ също алармира за опасностите, които се очертават, ако не се направи подобна актуализация", заявяват КНСБ и КТ "Подкрепа".

От синдикатите припомнят, че актуализацията вече е изготвена от служебното правителство, единодушно подкрепен от всички социални партньори на НСТС, което е показателно за неотложността и спешността на приемането на проекта.

Сред основните искания в становищата на КНСБ и КТ "Подкрепа" бяха: удължаване на всички мерки за подкрепа на бизнеса и домакинствата, включително мярката 60/40 с допълнително финансиране; допълнителни средства за продължаване на мярката за подкрепа с 1000 лв. на медицинския персонал на първа линия; подкрепа за преизчисляването на пенсиите чрез увеличение на коефициента за всяка година осигурителен стаж.
"Считаме, че България е все още далеч от пълно възстановяване от кризата, особено в условията на прогнози за настъпваща четвърта вълна на коронавирусната инфекция и е недопустимо народните представители да абдикират пред отговорностите си за живота на българските граждани в следващите няколко месеца!", заявяват синдикатите.

Според КНСБ и КТ "Подкрепа" необходимо е час по-скоро Народното събрание да одобри така предложената актуализация в параметрите на Бюджет 2021, като по този начин ще се осигурят необходимите средства до края на годината по трите основни пера за обществото: социални разходи; подкрепа за бизнеса и домакинствата и здравеопазване.

Работодателите призоваха депутатите за актуализация на бюджета

Общата стойност от допълнителните разходи, която е насочена към тези три основни за синдикатите пера, е 1,34 млрд. лв. (75 на сто от всички допълнителни разходи). Освен това, следва спешно да се добавят нови разходи за покриване на неразплатените строителни дейности (в частност "Автомагистрали - Черно море"), тъй като работещите там не са получили работните си заплати за труд, който вече е положен, се заявява в апела. Не може да поставяме тези средства като заложник на политически интереси и преговори, посочват синдикатите.

Апелът до народните представители е подписан от президентите на КНСБ и КТ "Подкрепа" Пламен Димитров и Димитър Манолов.
БТА