/ / iStock/Getty Images
Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ изпрати призив до председателя и всички парламентарни групи на 46-то Народно събрание за актуализиране на бюджета за 2021 г. Това съобщиха от АИКБ.

Асоциацията припомня, че предложението за актуализиране на бюджета вече е било подкрепено от социалните партньори - национално представителните работодателски и синдикални организации на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

От актуализацията на бюджета зависи и очакваната подкрепа за бизнеса, който трябва да осигури от своя страна очакваните приходи.

"От продължаващата COVID-19 криза далече не страдат само отраслите, работата на които беше прекратявана на няколко пъти с административни заповеди. Кризата руши бизнеса не само на предприятията от туризма, хотелиерството и ресторантьорството. Покритието на негативното въздействие на пандемичната криза е много по-голямо и широкообхватно", пишат до депутатите от АИКБ.

Според асоциацията тежко са пострадали редица отрасли, особено транспортът.

"В плановете за актуализиране на бюджета дори са предвидени известни средства за подкрепа на авиокомпаниите, проблемите на които досега бяха пренебрегвани като цяло. Но пандемичната криза, в съчетание с немислимата цена на електроенергията за промишлени нужди, вече заплашва отрасли, за които досега изобщо не е ставало дума", допълват от АИКБ.

"Нагледен пример е случаят с шивашката промишленост с всичките ѝ подотрасли. Българската шивашка промишленост е изцяло експортно ориентирана, тя е изключително зависима от глобалната динамика на търсенето и предлагането на готово облекло и други шивашки изделия. До момента, при сегашната ситуация, шивашката промишленост в България оцелява единствено благодарение на държавната подкрепа. В случай на спиране на държавната подкрепа (мерките от типа на "60/40") сред по-малките предприятия ще започне вълна от прекратявания на работа и затваряне на производствени мощности, поради невъзможността да се издържи на конюнктурата на пазара само със свои сили. По-големите предприятия ще издържат още максимум около два месеца, като от края на септември и при тях ще се надигне вълната на затварянията", добавят от асоциацията.

От актуализацията на бюджета зависят и мерки, свързани със социални разходи, в които е фокусирано вниманието на цялото общество. "Достатъчно е да споменем очакваното от всички увеличение на пенсиите. Провалянето на тази мярка поради липса на актуализация на бюджета би имала много тежки последици. Последното не се нуждае от допълнителни разяснения - необходими са действия", пишат още от АИКБ.

"С не по-малка острота са потребностите на здравеопазването при надигналата се поредна вълна на COVID-19", коментират от асоциацията.

"Освен това, евентуално, актуализираният бюджет би имал дори по-добри показатели от досегашния, като се вземе предвид очакването бюджетният дефицит да намалее от 3,9 процента от БВП на 3,6 на сто от БВПЮ", посочват от АИКБ.
БТА