Всеки да спазва правомощията си по Конституция, призова преди КСНС при президента председателят на Народното събрание Ива Митева.

Думите й идват като коментар на настояването от страна на правителството, на отделни министри и на самия държавен глава да се приеме актуализацията на бюджета.

Вицепремиерът Пеканов призова партиите да се обединят, за да актуализират бюджета

"Чухме президента миналата седмица да поставя условия. Смятам, че съм била винаги коректна в отношенията си и в спазването на Конституцията и законите. Смятам, че всеки трябва да знае правомощията си по Конституция. Аз разбирам, че Министерският съвет искат да се приеме бюджета както са го внесли, но ние сме демократична република и Народното събрание е колективен орган", коментира още Митева.

Радев: Ще преценя кога и на кого да връча третия мандат

"Бюджетът е внесен и гласуването му няма как се избегне", добави тя.

Председателят на НС призна, че действително има бавене в сформирането на важни парламентарни комисии, но изрази надежда, че в сряда ще има избрана комисия по бюджет и финанси, която още същия ден ще се събере на заседание, за да започне работа по актуализацията на макрорамката.

"Още от първия ден на избирането ми на поста аз настоявам и за още нещо на всеки председателски съвет. И апелирам колегите да започнат да обмислят датата на президентските избори", посочи тя. По Конституция Народното събрание насрочва датата на изборите за президент и вицепрезидент.

Ива Митева категорично не смята, че викането на главния прокурор в Народното събрание може да се тълкува като нарушаване на разделението на властите. За извънредното заседание на депутатите във вторник в програмата има предвиден Проект на решение за внасяне на доклад от Главния прокурор на Република България.