„Важно е да има и редовен кабинет. Както се аргументира и финансовият министър Асен Василев, средства има, но ние имаме нужда от санкция от парламента. Важно е парламентарните групи да се обединят по някакъв начин и актуализацията да се случи, за да стигнат нужните средства до бизнеса, гражданите и пенсионерите”. Това заяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов в студиото на NOVA.

„Средствата за България не са застрашени, те са си там. В момента, в който изпратим Плана и той бъде одобрен, ще получим първата част”, обяви той. 

Хората питат - вицепремиерът Атанас Пеканов отговаря (ВИДЕО)

Рискове заради забавянето обаче имало, обясни Пеканов. „Законовите промени трябва да минат през парламента. Тоест, всичко, което сме заложили - парите по него ще дойдат, когато го изпълняваме. При липса на парламент значи, че реформите, заложени да се случат до края на тази година, няма да се случат. Това ще означава, че и част от парите няма да дойдат тази година”, каза Пеканов.

Чисто технически - липсата на парламент буди някои притеснения в европейските партньори, защото нямало как реформите да се случат, уточни още вицепремиерът.
NOVA