Правителството удължава извънредната епидемична обстановка с три месеца.

Причината - навлизаме в нова пандемична вълна, съобщи след заседанието на Министерския съвет здравният министър Стойчо Кацаров.

Продължава да расте броят на заразените с COVID-19 у нас

"Регистрираме ръст на броя на заразените, регистрираме ръст и на броя на хоспитализациите и това налага да удължим епидемичната обстановка. Срокът се обосновава с това, че средната продължително на една пандемична вълна е около 2 месеца, два месеца и половина", съобщи още министър Кацаров.

Той обясни, че е взета под внимание и особената политическа ситуация, в която се намираме и колко време ще продължи да работи настоящото Народно събрание и дали то ще успее да излъчи правителство.

Ваксинираните да могат да посещават културни събития при влизане в „червена зона"

"Така че, тримесечния срок дава достатъчно гаранция за сигурност и възможност за налагане на противоепидемичната ситуация, в това число и около граничния контрол", обясни здравният министър.

Засегнати от новия коронавирус са всички области, като в 50 на сто от областите заболяемостта е над 100 на 100 000 население. Случаи на COVID-19 се диагностицират при лица от всички възрастови групи. Случаи на COVID-19 продължават да се регистрират и сред медицински персонал.

До 14 август в страната с първа доза ваксина срещу COVID-19 са обхванати 20,1 на сто от възрастното население, а със завършен ваксинационен курс са 18,2 на сто.

Удължаването на извънредната епидемична обстановка и прилагането на противоепидемичните мерки в страната цели намаляване въздействието на COVID-19 върху общественото здраве и здравната система, като се вземе предвид реалният риск от разпространение на различни варианти на SARS-CoV-2 у нас с висока заразност.