/ БТА
И Скопие попадна под критиките на САЩ заради слаба и селективна борба с корупцията, която е насочена срещу критиците на правителството и нарушителите на ниско ниво.

Това е малка част от забележките, които отправя Държавният департамент на САЩ в годишния си доклад за корупцията в Република Северна Македония, пише скопското електронно издание Expres, цитирано от "Фокус".

Властите в съседната ни държава са критикувани и заради липсата на антикорупционни усилия и конфликт на интереси в публичната администрация.

Сериозни критики и забележки се съдържат в няколко части на доклада, който по погрешка бе публикуван в работна версия, след което беше оттеглен по неясни причини.

Заев очаква Слави Трифонов да се коригира за „северномакедонците“

Разделът за корупцията разкрива, че правителството преследва избирателно критиците на Социалдемократическия съюз (СДСМ) на премиера Зоран Заев и най-голямата албанска партия в югозападната ни съседка – „Демократичния съюз за интеграция“ с лидер Али Ахмети.

„Има достоверни твърдения за корупция в правоприлагащите органи, съдебната система и много други сектори“, се казва в доклада.

София осъди езика на омразата в Северна Македония срещу България

„Северна Македония има закони, насочени към борба с подкупите, злоупотребата с длъжност и конфликт на интереси, а държавните служители и техните близки роднини са законово задължени да разкриват своите доходи и активи. Прилагането на законите за борба с корупцията обаче понякога е слабо, но също така селективно насочено към правителствени критици и нарушители от ниско ниво", отбелязват още от Държавния департамент.
Фокус