Зоран Заев
Зоран Заев / БТА
Според премиера на Северна Македония, става въпрос за незнание
Става дума за незнание - това отговори премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев, попитан за изявлението на победителя на изборите в България Слави Трифонов, който говори за изпращане на българи и "северномакедонци" в космоса.

Заев подчерта, че очаква лидерът на "Има такъв народ" да се коригира, съобщава "Независен весник".

Приоритетите на „Има такъв народ“: От детските градини до Космоса

"Реагирам веднага и публично. Не е редно на всеки председател на политическа партия да изпращаме реакции, но ако трябва и това ще правим. Ние сме македонци, които говорят македонски език от Република Северна Македония. Вярвам, че става дума за незнание, тъй като става дума за две приятелски страни, които никога не са имали проблем и винаги сме били наричани македонци, които говорят македонски език. Когато някой ни нарича това, което не сме, тогава това обижда. Очаквам да се коригира, защото е председател на политическа партия, която спечели гласове, а наше задължение е да градим приятелства и добри отношения", каза Заев на днешна пресконференция в правителството.

Зоран Заев заяви също, че е съгласен с (президента на България) Румен Радев за необходимостта от диалог между Скопие и София.

Ципрас призова България да направи крачка напред за евроинтеграцията на Северна Македония


Съгласен съм, че проблемите трябва да се решават двустранно - или в Скопие, или в София, заяви Зоран Заев в отговор на изявлението на президента на България Румен Радев, че политиката на България по отношение на Северна Македония зависи от открития и конструктивен диалог между двете страни, съобщава агенция МИА.

Президентът Радев е казвал няколко пъти, че въпросите не могат да бъдат решавани в Брюксел или Вашингтон и аз съм съгласен - ние трябва да ги решим двустранно - или в Скопие, или в София. Приятелското окуражаване да бъдат намерени решения е винаги добре дошло. На работна среща на 17 юни ние говорихме по въпроси, важни за двете страни. Ние продължаваме да се надяваме, че България ще формира парламент и политическо правителство, което ще има изпълнителна власт в страната, каза Заев на пресконференцията, подчертавайки, че се надява на навременно изпълнение на пътната карта, създадена в полза на гражданите на двете държави.

Заев заяви, че иска България да формира правителство заради нейните граждани като добави, че Северна Македония очаква то да постигне напредък към решаване на спора.
БТА