Япония успешно изстреля спътник за изследване на черни дупки
Япония успешно изстреля спътник за изследване на черни дупки / ThinkStock/Getty Images

От космодрума Танегашима в южната част на Япония бе изстрелян спътникът "Astro-H", който е оборудван с няколко рентгенови телескопа, предназначени за изследване на черни дупки, предаде ТАСС. По данни на Японската агенция за аерокосмически изследвания (ДЖАКСА), 15 минути след старта спътникът се отдели от тежката ракета-носител "H-2A" и бе изведен на планираната орбита на височина 575 км над Земята.

Сателитът GPM ще помага за по-точни прогнози за времето

"Astro-H" е снабден с 4 мощни телескопа, използвани както за "твърдо", така и за "меко" рентгеново лъчение. Главният телескоп тежи около 2,7 тона и достига 14 метра дължина. Освен това спътникът е оборудван с различни видове датчици, които регистрират вълни, излъчвани от космически тела в диапазона 0,3 до 600 килоелектронволта.

"Какви са законите на физиката в екстремни условия? Какво се е случило в мига, когато се е родила Вселената? Как са се формирали галактиките и еволюирали ли са те? Как увеличават размерите си черните дупки и оказват ли влияние върху заобикалящата ги среда? На тези въпроси трябва да намери отговори спътникът "Astro-H" посредством изображения на една все още непозната природа", поясниха от ДЖАКСА.

Източник: БТА