Жертвите на наводненията в Сърбия стигнаха 21 души, обявиха тридневен траур
Жертвите на наводненията в Сърбия стигнаха 21 души, обявиха тридневен траур / снимки: БГНЕС

21 души са загинали при наводненията в Сърбия, а евакуираните са над 35 000 човека, сочат последните данни на властите в западната ни съседка. В страната е обявен тридневен траур - от 21 до 23 май.

"Сърбия е десет пъти по-пострадала от съседните страни от това природно бедствие", каза премиерът Александър Вучич, цитиран от БГНЕС.

Жертвите на наводненията в Сърбия стигнаха 21 души обявиха тридневен траур
netinfo
Спасителни екипи проверяват дали в къщите има пострадали и удавени.

Междувременно в своя преценка за санитарните условия в Сърбия след наводненията Световната здравна организация съобщи, че положението е трагично. "Видяхме тежките последствия, причинени от наводненията в страната. Те надхвърлят икономическите щети", каза Оливър Шмол, програмен мениджър на Европейския център за околна среда и здраве на СЗО.

Държавният секретар в здравното министерство Владимир Джукич каза, че СЗО вече е започнала някои дейности. Организацията и сръбските власти ще направят оценка на ситуацията и ще изготвят списък с необходими неща, лекарства и дезинфектанти, които ще пристигнат в страната като помощ от СЗО.

Жертвите на наводненията в Сърбия стигнаха 21 души обявиха тридневен траур
netinfo
Премиерът призова за предотвратяването на заразни болести. Вучич отправи призив към хората да се включат с парични помощи, защото по думите му страната няма да получи достатъчно международна помощ.

Жертвите на наводненията в Сърбия стигнаха 21 души обявиха тридневен траур
netinfo