/ БГНЕС
Той ще трябва да плати глоба от близо 20 млн. долара
Панамски съд осъди бившия президент на страната Рикардо Мартинели (2009-2014 г.) на над 10 години затвор за пране на пари, застрашавайки кандидатурата му за нов президентски мандат догодина, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на главната прокуратура.

Мартинели заяви, че е невинен след решението по делото, известно като "Нов бизнес", в което се твърди, че обществени средства са били използвани за закупуване на медиен конгломерат, в който бившият президент да получи мажоритарен дял.

Над 30 души ще бъдат съдени във връзка със скандала „Панамски документи“

"Всички знаем, че те искат да ме осъдят от политически интерес", казва Мартинели във видеозапис след съдебното решение. "Нямам никакви връзки с незаконни фондове", добави той.

Според изявлението на главната прокуратура четири други лица също са осъдени за участие в схемата. На Мартинели бе постановено да заплати глоба в размер на 19,2 милиона долара в допълнение към излежаването на 128 месеца (малко над 10 години бел. ред.) затвор.

Защитата на бившия президент ще обжалва решението и ще използва всички налични правни възможности, заяви на пресконференция адвокатът на Мартинели Карлос Карильо.

"Кандидатурата на Рикардо Мартинели Берокал е стабилна", заяви Карильо, като отбеляза, че той все още има право да се кандидатира за президентския пост, тъй като има време да оспори присъдата.

Бившият президент е обвинен и в пране на пари заради предполагаемото му участие в делото "Одебрехт" - мащабен скандал за подкупи, в който са замесени държавни служители от цяла Латинска Америка. Двама от синовете му се завърнаха в Панама по-рано тази година, след като бяха осъдени на затвор в Гватемала и Съединените щат за пране на пари по дело, свързано с "Одебрехт", отбелязва Ройтерс.

Разследването Пандора пейпърс: Държавници крият милиони в офшорки

Според публикувано през май социологическо проучване Мартинели заема лидерската позиция в предстоящия вот, следван от друг бивш президент на страната - Мартин Торихос (2004-2009 г.).

Мартинели стана първият официален кандидат за президентски избори в Панама през 2024 г. миналия месец, след като бе избран от партията "Реалисандо Метас", група, която той основа преди две години.

През януари Съединените щати забраниха на Мартинели да влиза в страната, обвинявайки го в приемане на подкупи в замяна на неправомерно възлагане на държавни поръчки по време на управлението си.
БГНЕС