Над 30 души ще бъдат изправени на съд заради предполагаемата им роля в скандала за пране на пари и укриване на данъци от видни и високопоставени личности по цял свят със съдействието на панамски адвокати, разкрит през 2016 г. и добил популярност като "Панамските документи" ("Панама пейпърс"). Това съобщиха панамските съдебни власти, цитирани от Франс прес.

Правосъдието реши "да започне съдебни процедури срещу 32-ма граждани за предполагаемо престъпление, представляващо посегателство върху икономическия ред чрез пране на капитали в рамките на случая, известен като "Панамските документи", съобщиха съдебните власти в комюнике.

Процесът е насрочен за периода 15-18 ноември 2022 г. Изправянето на тези 32-ма души на съдебната скамейка бе поискано от прокуратурата през ноември 2021 г.

Съдебните източници не посочват имената на обвиняемите, както става обичайно в Панама, но запознат източник каза за АФП, че сред тях са адвокатите Юрген Мосак и Рамон Фонсека Мора, чиято кантора е в центъра на скандала.

Действията на кантората им бяха разкрити през 2016 г. при разследване, извършено от Международния консорциум на разследващите журналисти.

Разследването Пандора пейпърс: Държавници крият милиони в офшорки

Разследването, базирано на 11,5 милиона документа, изтекли от кантората "Мосак-Фонсека", установи, че държавни и правителствени глави, известни политици и видни представители на финансовите, спортните и артистичните среди от цял свят са укривали от данъчните власти имоти, компании, капитали и доходи.

Сред споменатите видни личности се открояват например бившите премиери на Исландия - Сигмундур Давид Гунлаугсон, на Пакистан - Наваз Шариф, и на Великобритания - Дейвид Камерън, аржентинският експрезидент Маурисио Макри, футболната звезда Лионел Меси и испанският кинорежисьор Педро Алмодовар.

След избухването на скандала кантората "Мосак-Фонсека" бе принудена да преустанови напълно дейността си.
БТА