Стотици световни лидери, влиятелни политици, милиардери, известни личности, религиозни лидери и наркотрафиканти са укривали инвестициите си в луксозни жилища, имоти на брега на морето, яхти и друго имущество през последния четвърт век, показва разследване, основано на почти 12 милиона документа, съобщава Асошиейтед прес.

Множество държавни ръководители, в това число чешкият премиер, кралят на Йордания и президентите на Кения и Еквадор, са укривали авоари в офшорни компании, за да избегнат плащането на данъци, показва публикуваното в неделя разследване на Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ), цитирано и от Франс прес.

Други известни политици, които са идентифицирани като собственици на тайни сметки, са бившият премиер на Великобритания Тони Блеър, кенийският президент Ухуру Кениата, както и бивши приближени на пакистанския премиер Имран Хан и на руския президент Владимир Путин.

Разследването Пандора пейпърс: Държавници крият милиони в офшорки

Разследването, наречено "Пандора пейпърс" ("Документите Пандора"), в което са участвали около 600 журналисти, се базира на около 11,9 милиона документа от 14 компании за финансови услуги и разкрива кои са истинските собственици на над 29 000 офшорни компании.

Сред изданията, които участват в разследването, са "Зюддойче цайтунг", "Вашингтон пост", "Гардиън", "Индиън експрес" и "Монд", съобщава ДПА.

Според документите йорданският крал Абдула Втори е учредил поне трийсетина офшорни компании в страни или територии, представляващи "данъчен рай". Чрез тези фирми той е купил 14 луксозни имота в САЩ и Великобритания за над 106 милиона долара, пише Франс прес.

Адвокатите на Абдула във Великобритания, цитирани от Асошиейтед прес, са заявили, че кралят не е длъжен да плаща данъци според законите на страната си и следователно не е злоупотребил с публични средства, а необходимостта да притежава имоти чрез офшорни компании е възникнала от съображения за сигурност и дискретност.

"Вашингтон пост", който е част от разследващия консорциум, съобщава, цитиран от Ройтерс, че рускинята Светлана Кривоногих е станала собственик на апартамент в Монако чрез офшорна компания, регистрирана на карибския остров Тортола през април 2003 г., само седмици след като родила момиченце. По това време тя е имала тайна дългогодишна връзка с руския президент Владимир Путин, пише вестникът, като цитира руското разследващо издание "Проект".

Стотици арести след мащабна международна операция срещу организираната престъпност

Чешкият премиер Андрей Бабиш е вложил 22 милиона долара във фиктивни компании, чрез които е финансирал покупката на обширен имот, известен като замъка Биго, в Мужен, Южна Франция, съобщи Франс прес.

"Очаквах да изкарат нещо точно преди изборите, за да ми навредят и да повлияят на изборите в Чехия", написа Бабиш в Туитър, цитиран от Асошиейтед прес. Парламентарните избори в страната ще бъдат произведени в петък и в събота. "Никога не съм правил нищо незаконно или неправилно", допълва Бабиш. "Парите напуснаха чешка банка, бяха обложени с данъци, това бяха мои пари, и се върнаха в чешка банка", заяви още премиерът на Чехия, цитиран от Ройтерс.

Еквадорският президент Гилермо Ласо и вложил средства в два тръста, чието седалище се намира в американския щат Южна Дакота.

Журналистическият консорциум е установил връзки между офшорни активи и 336 висши политици и държавни служители, включително държавни ръководители, министри, посланици и други, създали близо 1000 компании, над две трети от които са регистрирани на Вирджинските острови.

Тони Блеър е придобил викторианска сграда на стойност 8,8 млн. долара, като е закупил офшорна компания, регистрирана на Британските Вирджински острови. В момента в сградата се помещава юридическата кантора на съпругата му Чери Блеър. Според разследването така той е спестил от данъци равностойността на над 400 хиляди долара. Блеър е купил офшорната компания от министъра на промишлеността и туризма на Бахрейн Зайед бин Рашид аз Заяни.

Семейство Блеър и Аз Заяни са заявили, че отначало не са знаели коя е другата страна в сделката. Чери Блеър е казала, че съпругът й не е бил замесен в покупката, която е имала за цел да върне "компанията и сградата обратно под данъчния и регулаторния режим на Обединеното кралство". Тя е допълнила, че не е имала желание да притежава компания на Британските Вирджински острови, но продавачът е искал да продаде компанията, а не сградата.

В доклада са споменати още турският строителен магнат Ерман Ълъджак и бившият изпълнителен директор на софтуерната компания "Рейнълдс енд Рейнълдс" Робърт Брокман.

Разследването е установило, че президентът на Азербайджан Илхам Алиев и семейството му са били замесени тайно в сделки с недвижима собственост във Великобритания на стойност над 400 млн. паунда, съобщи Ройтерс, като се позовава на Би Би Си. Според изтеклите документи семейството е купило 17 имота, сред които офисна сграда с цена от 33 млн. паунда за 11-годишния син на президента. Разследването е установило, че друга офисна сграда, притежавана от семейството, е била продадена на британската корона за 66 млн. паунда през 2018 г. Кралското интендантство е заявило, че при сделката е направило изискваните от закона проверки, но отново преглежда случая. Семейството на Алиев е отказало коментар пред Би Би Си.

Украинското издание "Следствие.Инфо", цитирано от ТАСС, се позовава на документите от разследването и твърди, че двама близки сътрудници на украинския президент Володимир Зеленски са придобили недвижими имоти в елитни квартали на Лондон. Единият от тях, първият помощник на Зеленски Сергий Шефир, чрез офшорна компания станал собственик на две жилища в британската столица на стойност над 5 млн. долара. Другият, Андрий Яковлев, описан като сценарист, режисьор и бивш бизнес-партньор на Зеленски, бил придобил жилище на десет минути пеша от британския парламент на стойност 2 млн. долара.

Мадона и Риана в класацията на най-богатите жени предприемачи

Сред известните личности, посочени в разследването, са колумбийската певица Шакира, германската манекенка Клаудия Шифър и индийската легенда на крикета Сачин Тендулкар, съобщава Франс прес.

Международният консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) е създаден пред 1997 г. от Американския център за политическа почтеност, но през 2017 г. става независима организация. Мрежата му включва 280 разследващи журналисти в над 100 държави и територии, а също около 100 медийни партньори.

Консорциум от журналисти публикува документи за финансите на политици

Консорциумът стана широко известен преди няколко години, когато публикува т.нар. "Панамски документи" ("Панама пейпърс") - скандално разследване, опиращо се на около 11,5 милиона изтекли документа от панамската адвокатска кантора "Мосак Фонсека", оказвала правна помощ за регистрация на офшорни фирми.

Според Асошиейтед прес "Документите Пандора" са дори по-обширни от панамските и са резултат от 3 терабайта данни, изтекли от 14 различни доставчици на финансови услуги от 38 страни по света. Най-ранните документи са от 70-те години на двайсети век, но повечето засягат периода 1996 - 2020 г.

Световни лидери фигурират в документи за офшорни сметки
 
БТА