178 арестувани при полицейска операция в ЕС и САЩ срещу пране на пари
178 арестувани при полицейска операция в ЕС и САЩ срещу пране на пари / ThinkStock/Getty Images
Повече от дузина държавни и правителствени ръководители, включително кралят на Йордания и европейски премиери, са натрупали милиони в тайни офшорни активи. Това показва ново мащабно разследване, публикувано днес от Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ).

Разследването на така наречените „Pandora Papers“-в което участват около 600 журналисти от десетки медии, включително BBC, The Washington Post и The Guardian, се основава на изтичането на около 12 милиона документа от 14 компании, предоставящи финансови услуги по света.

Българин осъден в Кентъки за пране на пари за милиони долари

Изтеклите данни свързват руския президент Владимир Путин с тайни финансови активи в Монако. Премиерът на Чехия Андрей Бабиш, който следващата седмица ще се яви на избори, не е декларирал офшорна инвестиционна компания, която е използвана за закупуването на две вили във Франция за 12 млн. паунда.

Според документите йорданският крал Абдула II притежава тайна имотна империя в САЩ и Великобритания, оценявана на около 100 млн. долара. Президентът на Кения Ухуру Кенята и шестима членове на неговото семейство също притежават мрежа от офшорни компании, съобщавa BBC. Те са свързани с 11 фирми, една от които има активи за 30 млн. долара.

Хора от най-близкия кръг на пакистанския премиер Имран Хан, в това число министри от правителството му и членове на семействата им също притежават тръстове с милиони долари.

Tрансперънси интернешънъл показва как мръсните пари купуват престиж във Великобритания

И президентът на Украйна фигурира в Пандорските досиета. Според разкритите данни Володимир Зеленски е прехвърлил своя дял от офшорна компания точно преди да спечели изборите през 2019 година.

Колумбийската певица Шакира и германският супермодел Клаудия Шифър също са свързани с офшорни активи, съобщи информационният портал Infobae, позовавайки се на разследването.

„Сред лицата, които документите свързват с офшорни сметки в Пандора пейпърс са музикалната поп дива Шакира и супермоделът Клаудия Шифър“, пише порталът.