/ iStock/Getty Images
Бижута, яхти, спортни коли, луксозни апартаменти са част от мрежа за пране на стотици милиарди лири мръсни пари в Обединеното кралство, които транзитират също през британски банки и различни банкови посредници, се посочва в изследване на организацията Трансперънси интернешънъл.

"Обединеното кралство е платформа за корупционни пари от целия свят", констатира организацията в изследването, публикувано днес.

Тези престъпни пари са придобити с помощта на компании, регистрирани в Обединеното кралство и в неговите офшорни финансови центрове. Престъпните пари са инвестирани в Обединеното кралство в луксозни недвижими имоти, използвани за достъп до престижни институции, като най-реномираните университети или културни инстанции, които дават статут на дарители, де казва в доклада.

Прокуратурата: Докладът на ЕК оценява усилията за съдебна реформа


"Въпреки че точната стойност на мръсните пари, влизащи във Обединеното кралство, е трудна за определяне, Националната агенция за борба с престъпленията смята, че над 100 милиарда лири незаконни средства имат въздействие върху нашата икономика всяка година", посочва Трансперънси интернешънъл.

Финансовите служби на влиятелното лондонско Сити играят капитална роля в транзита на тези пари, както показва изследването, което по-специално проучва 400 случаи на корупция, в които британските финансови служби са били замесени в пране на най-малко 325 милиарда лири, произтичащи от манипулирани търгове, подкупи, отклоняване на средства и други.

Захариева: Със или без мониторинг, реформите ще продължат (ВИДЕО)


Докладът констатира, че 421 имота на стойност 5 милиарда лири общо са били закупени с "подозрителни богатства" и това е само върхът на айсберга, защото 87 000 имота в Англия и в Уелс принадлежат на компании, регистрирани под юрисдикции, които защитават принципа на банковата тайна.

В изследването се посочва покупката на яхти, на бижута, на луксозни коли и използването на частни самолети, без да се броят скъпите дрехи или аксесоари от Хародс или пък ложа в стадиона в Лондон Стамфорд бридж.

В доклада се съдържат 10 препоръки, за да се възпрепятства пътя на физически и юридически лица, които перат пари или разпространяват мръсни пари в Обединеното кралство и неговите територии. Сред тях са засилване на законовата отговорност на компаниите и на физическите лица с цел подтикване към по-строги проверки на произхода на парите, вдигане на банковата тайна или на имущесвената тайна, подтикване на престижни институции, като университети или музеи да установят етични правила, за да приемат или отказват средства и да публикуват имената на донорите си.
БТА