/ iStock/Getty Images
Иранските власти заявиха, че забраняват влизането в Иран на пътници от Индия, предаде Ройтерс.

Целта на мярката е да се попречи на разпространението на индийската разновидност на коронавируса в Иран, който и без това е сериозно засегнат от коронавирусната пандемия.

Индийският вариант на COVID-19 е засечен в Швейцария

Иранските власти обаче не разпространиха информация дали в страната вече има регистрирани случаи на заразяване с индийския вариант на коронавируса. "Индийският коронавирус е нова заплаха за нас. Той е по-опасен от британския щам и от бразилския щам", заяви иранският президент Хасан Рохани по държавната телевизия.

"Всички източни провинции трябва да направят така, че хора, заразени с вируса, да не влизат на територията на страната", каза още Рохани. Източните ирански провинции граничат с Пакистан и Афганистан, отбелязва агенцията.

Иранската служба за гражданска авиация съобщи по местните медии, че от полунощ в неделя всички полети от Индия и Пакистан ще бъдат преустановени.

Кой е вариантът на новия коронавирус с най-много мутации

По-голямата част от Иран, който регистрира над два милиона случая на заразяване с коронавирус, е поставена под карантина, тъй като страната се сблъсква с четвърта вълна на пандемията, отбелязва Ройтерс.
БТА