/ iStock/Getty Images
Вариант на новия коронавирус с най-многото известни мутации - 34, беше открит в Танзания, съобщи в. "Дейли мейл".

Молекула, използвана за лечение на астма, би могла да лекува COVID-19

Той е най-отличаващият се от оригиналния щам от Ухан, включително и сравнен с вариантите от Кент, РЮА и Индия. За първи път A.VOI.V2 е идентифициран у трима пътници, тествани на летище в Ангола, след като са пристигнали от Танзания в средата на февруари.

От 34-те промени 14 са на шиповия протеин, с който вируса се закрепва за човешката клетка. За сравнение британският вариант е със 17 значими генетични промени от които осем на шиповия протеин, а южноафриканският вариант е с по-малко.

Изследване ще покаже дали хората могат отново да се заразят с коронавирус

Откривател на варианта е професор Тулио де Оливейра. Той го описва като най-дивергентен сред развилите се от оригиналния щам от Ухан. Британският и южноафриканският вариант не са от същата линия, защото те могат да бъдат проследени до разпространен миналото лято в Европа щам.

Все още няма достатъчно данни, за да могат учените да кажат дали танзанийският вариант е по-опасен от съществуващите. Не е известно и колко разпространен е той, защото в Субсахарска Африка не се извършват достатъчно генетични изследвания.

Изследване: Почти всички прекарали COVID-19 имат имунитет поне за шест месеца

Професор де Оливейра е публикувал съобщение за откритието съвместно с университета на Квазулу-Натал в Дърбан, РЮА, анголското министерство на здравеопазването,
Африканският център за контрол и профилактика на заболяванията, университетите в Рио де Жанейро, Оксфорд, и Кейптаун.
БТА