/ iStock/Getty Images
Препарат за лечение на COVID-19, създаден от британската фармацевтична компания "ГлаксоСмитКлайн" и американският ѝ партньор "Вир Байотекнолъджи" е показал висока ефективност в хода на клиничните изпитания, съобщи ТАСС, позовавайки се на прессъобщение на двете компании.

Те възнамеряват да поискат от регулаторните органи в САЩ и други страни разрешителни за широка употреба на препарата.

"ГлаксоСмитКлайн" и "Вир" обявиха, че независими експерти са препоръчали да се преустанови набирането на доброволци за трета фаза на изпитанията, тъй като препаратът VIR-7831 е показал способността си значително да понижава броя на хоспитализациите и смъртните случаи сред болни от COVID-19 хора с повишен риск от развитие на усложнения.

"Препоръките се основават на междинен анализ на данни от 583 пациенти, участвали в изследването КОМЕТ-АЙС, които сочат 85 на сто понижаване на броя хоспитализации и смъртни случаи сред пациенти, приемали единствено VIR-7831, в сравнение с пациентите, приемали плацебо", се посочва в съобщението.

VIR-7831 е препарат на основата на вид моноклонални антитела. Според предварителни оценки лекарството има двойно действие и може както да не допуска проникването на коронавируса в клетките, така и да прочиства от него вече инфектирани клетки.

Двете компании извършват изпитания и на друг вид моноклонален препарат VIR-7832 за активизиране на T-клетъчния имунитет срещу Ковид-19.
БТА