След хоспитализация с COVID-19 една трета от пациентите се оказват с трайни последствия за здравето
След хоспитализация с COVID-19 една трета от пациентите се оказват с трайни последствия за здравето със засягане на различни органи и възникването на психични проблеми, установи изследване, цитирано от Франс прес.

Според учените тези последствия са подценени от медицинските власти по света и те трябва да вземат мерки в спешен порядък за преодоляването им.

25-годишен, заразен с COVID-19, едва оцеля след 4 месеца в болница (ВИДЕО)

"Имайки предвид факта, че милиони хора по света бяха заразени от Sars-CoV-2 , дългосрочното бреме върху физическото и психичното здраве на хората остава пред нас. Ние разкриваме само върха на айсберга", изтъкна Картик Сегал от Медицинския факултет на Харвардския университет, главен автор на изследването.

COVID-19 атакува главно белите дробове на болните, като респираторните затруднения могат да се задържат за дълъг период от време. Но беше установено, че вирусът поразява и други органи, предизвиквайки сърдечносъдови проблеми и хронични възпаления.

Проф. Костов: Най-много са пациентите с продължителен COVID (ВИДЕО)

Статията на Картик Сегал, публикувана в сп. "Нейчър медисин", анализира 9 изследвания, проведени в Европа, САЩ и Китай, проследили пациенти за дълъг период от време.

Така например едно италианско проучване, проведено върху 143 пациенти, констатира при 90 процента от тях поне един симптом, който не е изчезнал два месеца след изписването им от болница. А над половината от тях били с няколко.

Най-честите оплаквания били силна умора (53,1 процента), задух (43,4%), болки в ставите (27,3%) или в гръдната област (21.7%).

Учени установиха как коронавирусът уврежда обонянието

Според три изследвания, проведени във Франция, Великобритания и Китай, от 25 до 30 процента от прекаралите COVID-19 страдали от нарушения на съня няколко седмици след като били излезли от острата фаза на заболяването.

Последствията върху психичното здраве също предизвикват тревога. От 402 италиански пациенти, един месец след изписването им от болница 56 процента се оказали с поне един психиатричен проблем, а 30 процента с посттравматичен стрес.
БТА