България е на първо място в Европа и на второ в света по процент смъртни случаи сред заразените с COVID-19. Това сочат данни на университета "Джонс Хопкинс".

В таблицата на университета са подредени страните с най-много починали на 100 потвърдени случаи на зараза с COVID-19.

Статистиката показва, че 9% от случаите на коронавирус в Мексико са с фатален край. В България починали са 4% от заразените.

23 март 2021 година: 4467 нови случая на COVID-19 в България за последните 24 часа, 169 починали

В Европа България е на първо място по процент починали от заразените с коронавирус. Следват я Унгария, Италия, Германия, Румъния, Полша, Испания, Франция.

По критерий починали на 100 000 население (тук се включват както заразени с COVID-19, така и здрави хора) България е на десето място, като преди страната ни се нареждат Сан Марино, Чехия, Белгия, Черна гора, Словения, Великобритания, Унгария, Босна и Херцеговина и Италия, уточняват от българското министерство на здравеопазването.

Министерство на здравеопазването
Министерство на здравеопазването

В графиката на университета "Джонс Хопкинс", изобразяваща най-засегнатите от коронавируса страни (с най-много регистрирани случаи на COVID-19), България попада на четвърто място по брой починали на 100 000 население. Страната ни се нарежда след Чехия, Унгария и Италия. Следват САЩ, Мексико, ПеруИспания, Бразилия, Франция, Полша, Колумбия, Аржентина, Румъния, Южна Африка, Германия, Украйна, Русия и Индонезия

Мутафчийски отчете стръмно покачване на смъртността от COVID-19 у нас

На 18 март председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски отчете стръмно покачване на заболеваемостта и смъртността у нас. "За 1 седмица смъртността се е покачила с 46%, а за две седмици - с 124%", уточни ген. Мутафчийски.