Венцислав Мутафчийски
Венцислав Мутафчийски / Георги Димитров
Стръмно покачване на заболеваемостта и смъртността отчитат здравните власти у нас. Заболеваемостта у нас е нараснала с 50% за седмица. Това разкри проф. Венцислав Мутафчийски на брифинг.  За 1 седмица смъртността се е покачила с 46%, а за две седмици - с 124%.

На трето място сме след Чехия и Унгария в света по интензивност на смъртността. А сме на 7-мо място в света по нарастване на случаите на ден, каза Мутафчийски.

„По отношение на смъртността има много стръмно покачване – за 1 седмица с 46 процента, а на база 2 седмици – 124%. Това ни слага на 3-то място по интензивност на нарастването на смъртността след Чехия и Унгария”, каза още той.

„На 7-мо място в света сме по нарастване на случаите, регистрирани на ден и на 4-то по интензивност на нарастване на ден в Европа след Естония, Чехия, Сърбия и Полша”, съобщи Мутафчийски.

Заради използването на кортикостероиди в лечението на COVID-19 при болните се открива диабет, но за голяма част от тях той е преходно състояние, разкри Венцислав Мутафчийски. По думите му, около три месеца след изписването от болница диабетът изчезва.

При по-възрастните болни обаче диабетът остава за цял живот. По думите му, сред тези пациенти диабетът не е бил диагностициран по-рано и той става явен по време на боледуването от коронавирусната инфекция.

Нови строги мерки от понеделник в цялата страна

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев уточни, че у нас има 483 заразени на 100 000 души - девето място по зараза в ЕС и трето по смъртност. България е на трето място по заболеваемост на Балканите и първо по смъртност.
 

Ангел Кунчев
Георги Димитров


"Бургас, Плевен, София, Враца и Кюстендил са водещи по зараза - с над 600 на 100 000", каза още той. 

Област Търговище все още поддържа най-ниски нива на заболеваемост - под 100 на 100 хил. души население. Най-тежко е положението в Бургас – 676 на 100 хил., на второ място е Плевен – 647 на 10 хил. души, следван от София с 638 на 100 хил. души. 

"България с нищо не е изключение от ситуацията с коронавируса. Вълната на британския вариант обхвана целия континент", коментира доц. Кунчев. 

"Все пак ние не стигаме до крайни мерки - полицейски час и затваряне на градовете", заяви той.