Повечето хора, преболедували COVID-19, са защитени от повторна зараза поне шест месеца, но по-възрастните са по-податливи на реинфекция от младите, установиха датски специалисти, цитирани от Ройтерс и ДПА.

Изследването, резултатите от което са публикувани в сп. "Лансет", показа, че само 0,65 процента от пациентите са с положителни резултати за новия корона вирус за втори път, след като вече са преболедували през първата и втората вълна от COVID-19-19 в Дания. Това е много по-малко от 3,27-те процента, дали положителен резултат с PCR тест, след като преди това резултатите им са били отрицателни. Изследването обаче установи, че хората над 65 години имат само 47 процента защита срещу повторно заразяване в сравнение с 80 процента от по-младите.

"Тъй като възрастните хора боледуват по-тежко и за съжаление по-често умират, резултатите ни ясно показват колко е важно да има политика за тяхна защита в пандемията", каза Стен Етелберг от датския Държавен серумен институт. Авторите на изследването не са открили доказателства защитата от повторна зараза да намалява след шест месеца. Те обаче изтъкват, че е необходимо да се проучи и каква е защитата от повторна зараза с вариантите на коронавируса.

Данните за анализа са събрани по време на националното тестване в Дания през 2020 г., когато са изследвани 69 процента от населението, или четири милиона души. Коментирайки резултатите, проф. Роузмари Бойтън и проф. Дани Алтман от лондонския Имперски колеж казаха, че те показват по-ниска от очакваната защита и са "по-притеснителни", отколкото предишни изследвания.

"Тези данни потвърждават, че за SARS-CoV-2 надеждата за защитен имунитет с естествено заразяване може да не е постижима и трайното решение е глобална ваксинационна програма с високо ефикасни ваксини", заявиха те в коментара си, публикуван в "Лансет".
БТА