/ iStock/Getty Images
$Преследването на колективен имунитет от Covid-19 е рецепта за "ненужни случаи на заразяване, страдание и смърт", заяви днес в Женева ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус, предаде ДПА.

По-рано този месец експерти в сферата на здравеопазването от няколко различни страни разпространиха открито писмо, в което защитават идеята, че колективният имунитет е начин да бъдат избегнати карантините и негативните им последици.

Колективен имунитет се добива чрез ваксинация, а не чрез излагане на хора на опасността да бъдат заразени, категоричен бе Тедрос Аданом Гебрейесус. Към настоящия момент с коронавирус са се заразили около десет процента от световното население. По тази причина за повечето хора по света все още има опасност да бъдат заразени, заяви СЗО.

"Да позволим на опасен вирус, който не разбираме изцяло, да се разпространява свободно е просто неетично. Това не е вариант", заяви Тедрос на пресконференция.

Ръководителят на СЗО подчерта, че все още не е известно колко дълго хората запазват имунитет от коронавируса, след като вече са били заразени веднъж с него.

В отвореното писмо на учените, насърчаващи постигането на колективен имунитет, се казва, че възрастните хора, които са по-уязвими по отношение на вируса, трябва да бъдат активно предпазвани от заразяване, а на младите, за които има по-малка вероятност да боледуват сериозно, трябва да се разреши да живеят нормално.

В отговор Тедрос заяви, че хора от всякакви възрасти умират от Covid-19 и че за част от оздравелите има сериозни дългосрочни последици.
БТА