/ iStock/Getty Images
Новият вид коронавирус не може да увреди обонятелните неврони, той действа само върху спомагателните клетки, които участват в начина, по който възприемаме миризмата. Следователно хората, които са се разболели от COVID-19, не могат да загубят обонянието си завинаги, заключават генетици, чието проучване е публикувано от научното списание Science Advances, цитирано от TACC.

"Смятам, че това е добра новина, защото след възстановяването няма да е необходимо обонятелните неврони да бъдат заменени или възстановени от нулата. Но ние се нуждаем от повече данни и по-добро разбиране на механизмите, чрез които се губи обонянието, за да се потвърди това заключение", каза един от авторите, aсистентът по научни изследвания в Института „Блаватник“ в Медицинското училище в Харвард Сандип Робърт Дата.

Загубата на обоняние е един от най-честите симптоми на коронавирусна инфекция: според различни източници процентът на пациентите с COVID-19 с този симптом варира от 22 до 68%. Учените не разбират напълно до какви последствия може да доведе това - временно явление, което завършва с болестта, или може да остане и след възстановяване от нея.
Агенция "Фокус"