Случаите на повторно заразяване с COVID-19 в Чехия бележат скок, съобщи Националният институт за обществено здравеопазване, цитиран от Франс прес. Броят на повторно заразените е 1400 към февруари, спрямо 158 в края на януари и 56 в края на 2020 г.

"Повторно заразените се увеличават заради големия брой заразени с COVID-19 по време на есенната вълна", се казва в изявление на института.

Датски учени: Възрастните хора са по-податливи на повторна зараза с COVID-19

Страната с население 10,7 милиона жители е регистрирала над 25 000 свързани с COVID-19 смъртни случаи и близо 1,5 милиона заразени.

Смъртността като процент от населението е най-високата в света, а броят на заразени като дял от населението е вторият най-висок в света по изчисления на АФП по данни от последните 14 дни.

Колко дълго остават антителата срещу COVID-19 след преболедуване

Според Института за обществено здравеопазване са изминали между 68 и 359 дни между първото и второ заразяване на повторно заразените хора при средна стойност 142 дни. Средната възраст на повторно заразените е 42 години.

Въз основа на тези данни институтът заяви, че ще продължи да препоръчва на хората, които са преболедували COVID-19 все пак да се ваксинират, но след като е минало известно време.

Публикувано неотдавна в научното списание "Лансет" датско изследване показва, че първо заразяване с COVID-19 защитава вероятно до 80 процента хората под 65 години от повторно заразяване, но при по-възрастните хора има по-висок риск да се заразят повторно.
БТА