Вирусът е много необичаен като клинично протичане, той не е идентичен с грипния вирус, COVID засяга всички органи и системи, при грипния вирус това става незабелязано. Това обясни в "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS пулмологът проф. Коста Костов.

"Вече говорим за продължаващ или продължителен COVID. Новият коронавирус ни бяга - ние извършваме ваксинации, а той се опитва да избяга. Мутацията може да бъде клинично значима или незначима, значима е, когато по-често инфектира хората и е с по-тежко протичане на болестта. Надявам се да не се случи така, че да следваме вируса с нови ваксини", допълни още специалистът.

Проф. Костов информира, че пациентите с продължителен COVID в момента са най-много. Те имат разнообразни симптоми, не само белодробни, но и сърдечни, проблеми с нервната система, като съществува и психогенен ефект.

Според него в България задължително трябва да се работи и по въпроса за следболнична рехабилитация на преминалите COVID.
"Ваксината предпазва на 100% от тежко протичане на болестта, вероятно тя ще успее да ни предпази от тежките последствия от COVID", надява се професорът.

Проф. Костов предвижда вдигане вълната на заразата заради неспазване на мерките, ранното им отпускане и училищата като фактор. "В училищата трябва да се действа интензивно, навреме да бъдат изолирани заразоносителите. Не е риск да се взема секрет от децата в училище", категоричен бе той.

Източник: NOVA NEWS