/ iStock/Getty Images
Антителата, образувани в организма на хората, прекарали Ковид-19, са способни да защитят мнозинството от тях от повторно заразяване в продължение на шест месеца, предаде Ройтерс.

Агенцията цитира изследване на Биобанката на Обединеното кралство, най-голямото британско хранилище на проби с биоматериали.

Както се отбелязва в проучването, към декември 2020 година, 8,8 процента от населението на Великобритания е било инфектирано с новия коронавирус. В Лондон този показател е достигнал 12,4 процента. Изучавайки количеството на антителата в кръвта на пациентите, прекарали заболяването, учените установили, че при 99 процента от случаите, нивото на защита е оставало високо в продължение на 3 месеца. Осемдесет и осем процента от изследваните имали антитела и след шест месеца след появяването на първите симптоми на заболяването.

"Въпреки че не можем точно да кажем как това е свързано с имунитета, този резултат ни навежда на мисълта, че хората могат за бъдат защитени от повторно заразяване минимум 6 месеца след инфектирането. Допълнителни наблюдения ще ни позволят да определим колко дълго може да трае тази защита", заяви главният научен сътрудник на биобанката проф. Наоми Алън.

По време на изследванията от май до декември 2020 година са били правени редовни кръвни анализи на 20 200 души. Най-често антитела, свидетелстващи за прекарано заболяване, са били откривани в кръвта на хората под 30 години /13,5 процента/, и най-малко при хората над 70-годишна възраст /6,7 процента/.
Най-разпространеният симптом се оказал загубата на вкус и обоняние, регистриран при 43 процента от случаите. А 24 процента от пациентите прекарали заболяването без симптоми.
БТА